Artikkelit

Kaikki lemmikkilintuharrastusta käsittelevät artikkelit löytyvät täältä. Yleisesti ottaen artikkelit käsittelevät jotain osa-aluetta hieman syvemmin, kuin aloittelijan oppaassa käsitellään.

Apua! Lintuni munii

Joskus lemmikkilinnut jäävät lisääntymishormoniensa huumaan ja alkavat munimaan esimerkiksi häkin pohjalle. Tällaisten vahinkomunien ei tulisi antaa kehittyä poikasiksi asti, sillä pesityksen tulisi olla aina harkittu tapahtuma. Hormonaalisuutta ja ei-toivottua munintaa voi myös pyrkiä ennaltaehkäisemään. Epätoivottuja munia ei tulisi suinpäin poistaa. Lue artikkelista ohjeet, miten toimia!

Tämän sivun tarkoitus on tarjota tietoa lemmikkilintujen paperiasioista. Lue myös: Paperiasiat haltuun: mitä asiakirjoja lemmikkilintu tarvitsee. Tämän sivun hakemisto on käytännöllinen erityisesti jos olet kiinnostunut ostamaan, myymään tai pesittämään lintuja!

Tämä lyhyt artikkeli ei riitä kattamaan kaikkia mahdollisia hätätilanteita saati niiden hoitoa. Tarkoitus on ollut koostaa lyhyt muisti- ja tarkistuslista linnunomistajien käyttöön.

Ituja eli pieniä taimenen alkuja voi kasvattaa kotona helposti erilaisista siemenistä, pavuista ja pähkinöistä. Idätys on helppoa, siihen ei tarvita juurikaan erikoisvälineitä eikä se vaadi hirmuisesti vaivaa kunhan muistaa muutaman perusasian.

Mietitkö mitä tuoreruokaa luonnosta voisi poimia linnullesi? Luonnossa on paljon tavanomaisen voikukan ja vesiheinän lisäksi mitä voi poimia ja tarjoilla linnuillesi - mikäli sormi menee suuhun luonnossa kulkiessasi, alla olevasta listasta saattaa olla apua.

Kodin vaarat linnulle

Varsinkin vapaana olevia lintuja uhkaavat kodissa monet vaarat joita ei heti tule ajatelleeksikaan. Koska varsinkin papukaijat ovat varsin uteliaita ja vapaana ollessaan haluavat tutkia kaikkea mahdollista ja saattavat tilaisuuden tullen tunkea itsensä mitä merkillisimpiin paikkoihin ja kun pienemmät linnut taas liikkuvat vilkkaasti paikasta toiseen, on vaaramomentteja kodissa yllättävän paljon.

Lemmikkilintujen omistajien etsiessä vastauksia monimutkaisiin käytösongelmiin vastaan tulee usein käsite "korkeuteen perustuva valta-asema" (engl "height dominance"). Mitä niin erikoista tässä on, että sitä tyrkytetään syyksi moniin papukaijoihin liittyviin käytösongelmiin? ”Älä anna papukaijasi olla silmiesi tasoa korkeammalla tai se tuntee dominoivansa sinua ja puree.” Miten tämä ihmisten kanssa toimivan käsite toimii papukaijojen kanssa?

Linnun kuoltua yllättäen ja varsinkin erikoisin oirein, kannattaa linnun ruumis lähettää tutkittavaksi mahdollisten tarttuvien tautien, myrkytyksen tai muiden syiden toteamiseksi. Jos kotona majailee useampi lintu, saattaa muiden henki olla pelastettavissa tällä tutkimuksella. Valitettavan usein syy kuitenkin jää epäselväksi. Tässä tarpeellisia tietoja kaikille harrastajille.

Tärkein osa papukaijan anatomiaa ovat kahdeksan pientä varpaankynttä - nämä pienet teräväkärkiset kynnet mahdollistavat vahvan yhteyden minkä tahansa orsimateriaalin kanssa. Koska linnut tarvitsevat kynsiään moniin käyttötarkoituksiin, on terveellä lemmikkipapukaijalla myös terveet kynnet.

Lemmikkilinnut eivät ole häkkilintuja, ja niitä tulisikin pitää vapaana joka päivä usean tunnin ajan turvalliseksi tehdyssä sisätilassa. Tähän tuo omat haasteensa lintujen lentokyky, jonka avulla ne pääsevät kulkemaan monipuolisemmin kuin lentokyvyttömät lemmikit, sekä se, jos lintu ei ole käsiteltävissä. Tässä pienessä artikkelissa käydään läpi neuvoja lintujen ensimmäisiin lentoharjoituksiin sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Lemmikkilintujen eläessä vankeudessa ne saattavat innostua pesimään. Hormonaalisessa tilassa pesimisintoisena oleminen saattaa purkautua esim. pesäpaikan etsimisenä, käytöksen muuttumisena ja/tai aggressiivisuutena. Paras tapa puuttua hormonaalisuuteen on sen ehkäiseminen etukäteen, joskin suunnilleen samat keinot käyvät myös hormonaalisuuden hoitoon. Näistä merkittävimpiä ovat usein pesäkoloihin ja pesämateriaaliin pääsyn estäminen, sekä asiallinen suhde linnun ja ihmisen välillä niin, ettei ihminen esim. lintua silittelemällä vahingossa yllytä lintua hormonaalisuuteen.

Lemmikkilintua ei voi käsitellä kuten koiraa tai kissaa. Kädelle nouseva lintu on jo kesy, mutta tätä kesyyttä ei voi olettaa kaikilta linnuilta. Silittäminen ei välttämättä maistu kesyimmillekään linnuille, ja vain harva lintu on OK sen kanssa, että ne kaapataan käsiin tai syliin.

Lemmikkilinnut ja kasvit

On luonnollista että lemmikkilinnut tuntevat vetoa kodin viherkasveihin; tulevathan useimmat lajimme alueilta joissa ne elävät luonnossa metsiköissä ja puissa. Kasvit tarjoavat linnuille suojaa vihollisilta, pesäntekomateriaalia ja ravintoa.

Papukaijat selkokielellä

Tämän oppaan tavoite on olla pikainen katsaus lintuihin lemmikkinä. Opas sopii niille, jotka eivät voi lukea pitkää tekstiä. Heitä ovat esimerkiksi he, joilla on vaikeuksia lukemisessa, joiden äidinkieli ei ole suomi tai he vasta opettelevat lukemaan (lapset). Tämä opas ei ole kattava opas lintuihin lemmikkinä, mutta se on hyvä yleiskatsaus. Tämän oppaan lukeminen on hyväksi kaikille lintujen omistajille tai linnun hankintaa suunnitteleville.

Linnun ikä

Joskus omistajaa saattaa alkaa mietityttämään, minkä ikäinen hänen lintunsa oikeasti on. Jokaisella linnulla tulisi olla ostohetkellä alkuperätodistus, josta näkyy syntymäaika, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Aikuisen lemmikkilinnun ikää on kuitenkin hyvin hankala, ellei jopa mahdoton päätellä.

Lintulamppu

Lintulampusta puhuttaessa tarkoitetaan UV-säteilyä tuottavaa, täyden spektrin loistelamppuvalaisinta. Koska kaikille lemmikkeinä pidetyille linnuille näkö on kaikista aisteista tärkein, kannattaa laadukkaaseen valaistukseen kiinnittää erityistä huomiota. Sen lisäksi, että UV-säteet tuottavat linnun höyhenpeitteessä terveen luuston kannalta välttämätöntä D3-vitaminin esiastetta [1], muuttaa uusi valo linnun maailmankuvan täydellisesti - se tulee saamaan näkönsä takaisin.

Miksi lintu karkaa?

Lintujen ollessa lentokykyisiä lemmikkejä, niiden karkaaminen ulkoilmaan on hyvin traaginen tapahtuma. Myös erittäin kesy tai ihmisrakas lintu voi karata, eikä karkaaminen (tai karkaamattomuus) todellisuudessa kerro linnun ja ihmisen suhteen tai luottamuksen tasosta. Lintu ei myöskään karkaa ilkeyttään tai vapaudenkaipuutaan. Lintu karkaa yleensä säikähdettyään tai muuten päädyttyään ulos, eikä se osaa enää palata takaisin ihmisen luo tai kotiin. Valitettavan usein lintua ei enää saada takaisin sen karattua. Tämän takia onkin hyvin tärkeää, että linnun karkaaminen voidaan ennaltaehkäistä.

Nyppiminen on papukaijojen käyttäytymisongelma, jossa lintu tuhoaa omaa höyhenpukuaan. Englanniksi sitä kutsutaan myös FDB eli “feather destructive behavior.” Nyppimisen syyt ovat yleensä ongelmat linnun hyvinvoinnissa, joka näkyy ulkoisesti höyhenpuvun nyppimisenä. Kodinvaihtajat eivät välttämättä lopeta nyppimistä edes olosuhteiden korjaannuttua.

Artikkeli sisältää ohjeita, miten tulisi toimia, jos lemmikkinä elävä lintu pääsee karkaamaan ulos, jotta todennäköisyys sen takaisin saamiseksi olisi mahdollisimman suuri. Riittävällä sinnikkyydellä lintu on mahdollista saada takaisin kotiin kunnossa. Tämä vaatii kuitenkin ripeää toimintaa ja usein kannattaa pyytää apua.

Lemmikkilintua myydessä tai ostaessa linnun mukana tulee siirtyä tarvittavat asiakirjat ja todistukset. Papereita tarvitaan kaupanteon tilanteissa, mutta lisäksi myös pesittäessä ja ulkomaille matkatessa. Tämän artikkelin tarkoituksena on jakaa perustietoa lemmikkilintuihin liittyvistä asiakirja- ja todistusvaatimuksista.

Monen linnunomistajan haave on lähteä linnun kanssa ulkosalle, lintu kiltisti ja turvallisesti valjaissa. Linnun saaminen valjaisiin ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin koiralle kaulapannan laittaminen. Jos linnun kanssa haluaa valjaissa ulkoilla, valjaskoulutukseen tulisi panostaa kunnolla, jotta “valjastelu” on mukavaa myös linnun mielestä. Valjaat tulisi aina opettaa ja pukea linnun ehdoilla, ilman pelkoa, ahdistusta ja puremia. Kaikille linnuille valjastelu ei sovi, vaan positiivisesta koulutuksesta huolimatta lintu voi kokea valjaat epämiellyttäviksi päällään.

Lintuihin mahtuu elämäntarinoita, yksilöitä, lajeja ja luonteita hyvin paljon. Joskus uusi omistaja kohtaa ennakoimattomia ongelmia sen suhteen, kuinka pelokas tai arka lemmikki oma lintu onkaan. Tämä artikkeli avaa hieman, kuinka pelokkaan tai aran linnun kanssa kannattaa toimia, jotta linnun kanssa voidaan rakentaa toimiva arki ja pohja kesytykselle.

Ara-papukaijoja polkupyörien selässä, kakaduja nostamassa lippuja salkoon ja aratteja noutamassa seteleitä katsomossa istuvalta yleisöltä. Tämäntyyppisiä mielikuvia herää yleensä, kun sana ”kouluttaminen” mainitaan papukaijojen yhteydessä. Totta onkin, että nämä viihdyttävät temput ovat koulutuksen tulosta, mutta tämä suppea otos on karkeaa aliarvioimista niistä loputtomista mahdollisuuksista, joita positiivinen vahvistaminen tarjoaa lemmikkilintujen kouluttamisen suhteen.

Puhuva papukaija Harmaapapukaija

Kun potentiaalinen papukaijan ostaja kysyy "Mistä saisin puhuvan papukaijan?", ei hän luultavasti ole vielä perehtynyt siihen, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä todellisuudessa vaatii. Jos hän jostain löytää tuon "puhuvan papukaijan", on usein seuraava kysymys "Miksi tämä ei puhu?" Median ja hauskojen videoiden luoma kuva puhuvasta on parhaimmillaankin vain pintaraapaisu siitä, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä on.

Olen nössö, myönnän sen. Vaikka tämä saattaa kuulostaa oudolta, mielestäni se on ollut suuri etu eläinten kanssa työskennellessä. En halua tulla purruksi, oli sitten kyse hyttysestä, papukaijasta tai leijonasta. Itse asiassa teen kaikkeni välttääkseni tilanteet, joissa saattaisin saada pureman.

Mitä linnulle saa tai ei saa antaa tarjolle? Joissain asioissa ratkaisu on selvä, joissain taas voi olla koulukunnittain mielipide-eroja. Yleisesti linnuille kannattaa tarjoilla vain niiden luontaista ruokavaliota tukevia ruokia, kuten kasviksia, ja jättää ihmisravinto aina harkinnan varaiseksi tai jopa tarjoamatta. Kasvikunnasta ihmisille turvallisista kannattaa painaa mieleen ehdottomasti avokado, sillä se on linnuille erittäin haitallinen ja jopa tappava.

Sosiaalinen papukaija on kehittynyt elämään lajitoverin kanssa

Klassinen kuva isosta papukaijasta on ihmisen olkapäällä istuva kumppani. Suomessa yhä useampi harrastaja on kuitenkin viime vuosien aikana hankkinut isommallekin papukaijalle lajitoverin. Miten papukaija pärjää yksin? Tarvitseeko se lajitoveria seurakseen? Päätin tutkia asiaa hieman pintaa syvemmältä.

Edelleen monien papukaijojen siipisulat on typistetty. Tässä artikkelissa Greg Glendell selittää, miksi siipisulkien typistäminen ei ole tarpeen ja voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Kerran minulta kysyttiin: ”Jos voisit opettaa ihmisille yhden asia, joka auttaisi heitä toimimaan papukaijojensa kanssa, mikä se olisi?” Enempää miettimättä vastasin: ”Mielestäni merkittävin asia lintujen kannalta olisi se, että niiden hoitajat oikeasti oppisivat eron ylös-käskyn ja ylös-pyynnön välillä.”