Lemmikkilinnut ja kasvit

On luonnollista että lemmikkilinnut tuntevat vetoa kodin viherkasveihin; tulevathan useimmat lajimme alueilta joissa ne elävät luonnossa metsiköissä ja puissa. Kasvit tarjoavat linnuille suojaa vihollisilta, pesäntekomateriaalia ja ravintoa.

Teksti: Leena Pätiälä

Luonnossa elävät linnut tutkivat paljon ympäristöään nokallaan, samoin tekevät lemmikkilintumme. Viherkasvit luovat tunnelmaa lintuhuoneeseen, ne antavat linnuille turvallisuudentunnetta ja kasvit saattavat myös edistää pesimishaluja. Luonnossa linnut oppivat vanhemmiltaan tai kokeilusta mitkä kasvit ovat syötäviä ja esim. useat aralajit syövät luonnossa aivan tietyn tyyppistä savea neutraloidakseen mahdollisesti syömiään myrkkyjä.

Papukaija

Kasvien maistaminen on lemmikkilinnulle täysin luonnollista (kuva: Marc Dalmulder / CC 2.0)

Koska kotilintumme eivät esim. tällaista taitoa voi oppia/harjoittaa, on niiden kanssa pidettävä vain turvalliseksi koettuja kasvilajeja. Hyvin hoidetut viherkasvit myös lisäävät ilman kosteutta, mikä edesauttaa lintujen ihon ja limakalvojen terveenä pysymistä.

Turvalliseksi todettuja kotikasveja

akasiat, ananas, anopinkielet, bambu, boakasvi, hienohelma, hirvensarvisaniainen, hiussaniaiset, huonekumipuu, kahvipensas, keisarinkukka, kiinanruusu, kodinonni, koristekrassi, koruananas, kukka-ananas, kuningaskissushuonekuusi, ihmeköynnös, ituraunioinen, joulukaktus, jukkapalmut, juoru, ohdake, paavalinkukka, palmut, pesäraunioinen, petunia, pihatähtimö, pitsilehti, pääsiäiskaktus, rahapuu, rönsylilja, limoviikuna, liuska-aralia, muorinkukka, nukkumatti, samettikukka, sulkasaniainen, tulilatva, valkoapila, viikunapuut, vinolehti, voikukka.

Luonnossa isommat papukaijat viettävät paljon aikaansa puiden oksia nakerrellen ja oksien ja kapuloiden antaminen puuhaleluiksi onkin varsin suositeltavaa. On vain muistettava että annetut luonnosta haetut oksat tulee olla puhtaita esim. kaasupäästöistä (tienvieret) ja tuholaismyrkyistä ja tammi ja hevoskastanja ovat jo itsessään myrkyllisiä linnuille. Turvallisia jyrsimä- ja orsipuita ovat omenapuu, jalava, vaahtera, haapa, paju, pihlaja ja koivu. Pihkaisia puita on turha antaa.

Suurin vaara kotona vapaina lenteleville linnuille on useimmiten kuitenkin kotikasvien multa jota ne usein mielellään myös tutkivat. Kaikki mullat sisältävät ravinteita ja lannoitteita, jotka saattavat olla myrkyllisiä linnuille. Vaikka kasvi itse olisi myrkytön, on huolehdittava, etteivät linnut pääse kukkapurkkeihin peuhaamaan.

Kasvien myrkyllisyys ilmenee eri tavoin. Kasvit jotka ovat erittäin myrkyllisiä aiheuttavat kuoleman tai sairauden välittömästi nauttimisen jälkeen. Muita oireita ovat allergiset reaktiot, ihon punottaminen ja limakalvoärsytys.

Myrkyllisiä/vahingollisia kasveja ovat mm

alppiruusu, amaryllis, atsalea, avokado, hajuherne ja sen sukulaiset, hevoskastanja, hortensia, huonevehka, hyasintti, härkäpapu, ihmekukka, jasmiini, joulutähti, kevätesikko, kirsikka, koisot, korte, elämänlanka, eukalyptus, lupiini, muratti, narsissi, nokkoset, oleanteri, orapaatsama, piikkipaatsama, päivänsini, raparperinlehdet, revonhäntä, ritarinkannus, sananjalka, kurjenmiekka, kärpässienet, laakeri, leinikit liuskavehkat, sormustinkukka, suolaheinät, ukonhatut.

Hieman kyseenalaisia tässä listassa ovat joulutähti, liuskavehkat ja muratti koska niitä tiedetään pidetyn lintujen kanssa ilman ongelmia.

Jos vahinko kuitenkin tapahtuu:

Myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, kouristukset, hengitysvaikeudet ja yskiminen. Lintu saattaa muuttua huonovointisen näköiseksi ja pörhöttyneeksi. Jos toteat että lintu on todella syönyt myrkyllistä kasvia toimi seuraavasti:

  • poista myrkytyksen aiheuttaja, jotta mahdollisesti muut linnut eivät pääse siihen käsiksi
  • siirrä lintu rauhalliseen paikkaan tai ns. matkustushäkkiin jotta se pysyy rauhallisena ja lisää lämpöä reilusti esim. lämpölampulla.
  • vie lintu eläinlääkäriin ja ota mukaan näyte myrkytyksen aiheuttajasta (kasvi/multa) ja tuoreesta ulosteesta tai oksennuksesta.

Linkkejä