Lajiesittely:

Munkkiaratti

Munkkiaratti (Myiopsitta monachus) on Etelä-Amerikkalainen laji, jota esiintyy luonnossa Argentiinassa, Boliviassa ja Brasiliassa. Sen vartalo on kirkas, limettinen vihreä, ja pitkät lentosulat ovat tummansiniset. Otsan ja poskien seutu on vaaleahko harmaa. Harmaus jatkuu rintakehälle tummempana, ja sulkien reunat muuttuvat vaaleammiksi muodostaen suomumaista raidoitusta. Kummatkin sukupuolet näyttävät samalta. Munkkiaratti elää noin 25-30-vuotiaaksi. Se kuuluu CITES-II -luokkaan, eli tarvitsee alkuperätodistuksen.

Luonne:

Munkkiaratti luonnossa Munkki­aratti­ luonnossa.
Kuva: Ville Solkinen.

Munkkiaratti on hauska lemmikki, jonka älykkyys tarjoaa haasteita virikkeellistämiseen. Se on luonteeltaan ovela, pippurinen ja ajoittain jopa ilkikurinen. Laji on taitava käyttämään nokkaansa ja näppärä käsittelemään erilaisia helposti näperrettäviä virikkeitä, kuten korsia ja nauhoja. Munkkiaratti saattaa oppia esimerkiksi nostamaan salpalukon.

Muiden lajien kanssa toimeentuleminen on yksilöllistä, mutta pesimävietti voi laukaista vähemmän temperamenttisessakin yksilössä aggressiivisuutta. Vaikka arki monilajisessa taloudessa toimisikin ajoittain, kannattaa aina varautua siihen, että lajit saattaa joutua erottamaan.

Hoito ja ravinto:

Munkkiaratin vakituisen häkin tulee olla vähintään 0,85 neliömetriä paria kohden, ja 0,10 neliötä lisää jokaista uutta lintua kohden.

Laji on tuoreruokailija. Sen ravintoon kuuluvat vihannekset ja juurekset sekä jonkin verran hedelmät. Koska laji on keskimääräistä herkempi kohonneelle verenpaineelle ja rasvamaksalle, kuivamuonan tulee aina olla hyvälaatuista ja vähärasvaista. Siemensekoitusta voi tarjota muutaman kerran viikossa.

Erityispiirteet:

Munkkiaratti on tunnettu tavastaan rakentaa luonnossa valtavia pesäkommuuneja tikuista, risuista ja korsista.

Munkkiaratti on papukaijamaailman selviytyjä, joka kestää monenlaisia olosuhteita. Sitä on istutettu maailmalla muun muassa Espanjaan, minkä lisäksi karanneet lemmikit ovat muodostaneet populaatioita aina riesaksi asti. Joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa munkkiaratti on vieraslajiuhan vuoksi jopa kielletty pitää lemmikkinä.

Lue lisää:

Munkkiaratit.net