Kasvattaja-artikkelit

Yhdistyksen julkaisemat lemmikkilintujen kasvatusta käsittelevät artikkelit.

Kun näin ensimmäiset valkokasvot vuonna 1980 ja pian sen jälkeen albiinot, olin vielä nuori lintujenkasvattaja ja ihastuin heti näihin ”uusiin” väreihin. Valkokasvo oli siihen saakka ollut tuntematon värimuunnos, ja se poikkesi täysin klassista väreistä. Ensimmäisten valkokasvojen hinnat olivat kuitenkin hyvin korkeat, enkä siksi voinut pitkään aikaan hankkia valkokasvoja itselleni.

Internetin aikakausi ja kansainvälisten myyntipalstojen näkyvyys saa meillä Suomessa monet usein kyseenalaistamaan lintujen hintoja, kun muun Euroopan hintataso on niin helposti löydettävissä. Sama keskustelu tuntuu nousevan esiin melko usein. Mistä hinta täällä sitten muodostuu? Onko se yliampuva? Onko eroa kasvattajan ja eläinkaupan välillä paljonkin? Mistä sitten kannattaa maksaa?

Kasvattajien välisistä keskusteluista käy yhä uudelleen ilmi, ettei ole aivan selvää, milloin on kyse mutaatiosta, modifikaatiosta tai risteytyksestä. Yritän artikkelissani selventää asiaa. Kaikilla itseensä vakavasti suhtautuvilla kasvattajilla tulisi olla tietyt perustiedot jalostuksesta. Kuvaan nyt kaikkea elollista koskevan muuntelun kolmea aiheuttajaa. Kasvattajat kutsuvat niitä modifikaatioiksi, risteytyksiksi ja mutaatioiksi.

Vuosisatojen ajan tiedemiehet ovat yrittäneet selvittää perinnöllisyyden salaisuuksia. Koiraan siittiösolun ja naaraan munasolun tumassa sijaitsevat perintötekijöiden kantajat eli kromosomit. Paljon tutkitut kromosomit ovat pikkuruisia, hyvin lyhyitä ja paksuudeltaan vaihtelevia nauhamaisia rakenteita, jotka ovat usein muodoltaan kiertyneitä ja taipuneita tai pallomaisia. Linnuilla ja näin ollen myös papukaijoilla kutakin kromosomia on olemassa kaksi kappaletta, ja ne esiintyvät aina pareittain.