Mitä linnulle saa tai ei saa antaa tarjolle? Joissain asioissa ratkaisu on selvä, joissain taas voi olla koulukunnittain mielipide-eroja. Yleisesti linnuille kannattaa tarjoilla vain niiden luontaista ruokavaliota tukevia ruokia, kuten kasviksia, ja jättää ihmisravinto aina harkinnan varaiseksi tai jopa tarjoamatta. Kasvikunnasta ihmisille turvallisista kannattaa painaa mieleen ehdottomasti avokado, sillä se on linnuille erittäin haitallinen ja jopa tappava.

Teksti: Laure Kurkela

Neitokakadu syö parsakaalta.

Kuva: Kiuru Koponen

Mitä papukaijoille/lemmikkilinnuille saa tarjoilla ruoaksi?

Osa kasveista mainittu ennemmin listassa Turvalliset ja haitalliset kasvit foorumilla, jossa voit myös kysyä lisää kasveista. Tässä artikkelissa on lähinnä ihmisillekin syötäviä ruokia, kasveja ja kasvin osia. Kysymyksiä ja täydennyksiä otetaan vastaan foorumin aiheessa Lintujen kielletyt ja sallitut ruoat / Saako antaa?.

Linnuille haitallisimmat, jotka ovat ihmisille syötäviä, ovat avokado ja suklaa, ja niitä kannattaa tarkoituksella välttää. Muutoin ihmisellekin syötävät ovat linnullekin kohtuullisen turvallisia. Huomiota kannattaa kiinnittää esim. koisokasvien kantoihin, jotka ovat yleensä myrkyllisiä, vaikka itse "hedelmä" onkin syötävä, kuten tomaatilla. Oksaalihappoa on joissain ihmiselle syötävissä, kuten raparperin ja ruohosipulin varsissa. Oksaalihappo sitouttaa kalsiumia ruumiista, joka voi johtaa kalsiumin vajaukseen, eikä näitä kannata tietentahtoen tarjoilla (raparperin lehdet taas ovat myrkyllisiä). Osa kasvikunnan tuotteista on sellaisia, että niitä kannattaa tarjoilla vain silloin tällöin, eikä päivittäin.

Ei saa antaa:

Avokado kaikissa muodoissa

Voimakkaasti maustetut, suolaiset, erittäin kuumat tai kylmät syötävät


Ei suositella:

Kaalien lehtiosat (keräkaali ja punakaali), tästäkin on tosin koulukuntaeroja, ja osa ei näe kaaleissa mitään ongelmaa

Raparperi (sisältää oksaalihappoa)

Sipuli

Sitruuna

Raaka peruna

Ruohosipulin varret (sisältää oksaalihappoa)


Saa antaa kasvikunnasta (esimerkiksi):

Ananas, annoona (eli kermaomena), appelsiini, aprikoosi, auringonkukan versot

Banaani (pienissä määrin, sisältää paljon sokeria), basilika, bataatti (kypsennettynä)

Durian

Cantaloupe-meloni, chilit/chilipaprikat

Fenkoli (tuoreena)

Granaattiomena, greippi, goji-marjat

Herne (myös palot ja versot), hunajameloni (myös siemenet)

Juolukka

Kaitapäivänhattu, karhunmarja, karviaismarja, kesäkurpitsa, kiivi, kirsikka, kookospähkinä, kukkakaali, kumina (tuoreena), kumkvatti, kurkku, kurpitsa

Lakka/hilla, lanttu, lehtiselleri, litsi, luumu

Maissi, mandariini, mango, mansikka, marja-aronia, marjatuomipihlajan marjat, minimaissi, minttu, munakoiso (ei kantaa), mustaherukka/-viinimarja, mustikka

Nauris, nektariini

Omena, ohran versot, omenapäärynä

Papaija, paprika (ei kantoja), parsa (ei päivittäin, joidenkin harrastajien mukaan myös aiheuttaa yksilöllisesti joillekin linnuille mahanpuruja), parsakaali (ei päivittäin, ehkäisee jodin imeytymistä), passionhedelmä, persikka, persilja (kohtuudella) persimon (ei raakana), pihlajanmarjat, pinaatti (kohtuudella) piparjuuri, piparminttu, pomelo, porkkana (naatit myös), punaherukka/-viinimarja, punajuuri (tuoreena, ei purkkiversiota), puolukka, päärynä

Retiisi, rosmariini (tuoreena), ruusunmarja

Salaatit, saskatoonia, sharon (vain varmasti kypsänä)

Taateli, tilli, tinjami (tuoreena), tomaatit (vain hedelmä, ei kantoja eikä vihreitä osia, joidenkin koulukuntien mukaan haitallinen hapokkuutensa vuoksi)

Vadelma, variksenmarja, varsiselleri, vesimeloni, vihreät pavut, viikuna, viinisuolaheinä, viinimarjat, viinirypäleet (pienissä määrin, kuoressa saattaa olla tuholaiskarkotteen jäämiä)


Vaatii valmistuksen:

- Pavut (liotettava, keitettävä ja annettava jäähtyä ennen tarjoilua)

- Peruna (keitettävä ja annettava jäähtyä ennen tarjoilua, ei suolaa!)


Saa antaa lihapuolelta:

- ötökät, esim. eläinkaupasta saatavat jauhomadot ja sirkat, ja muurahaisten munat

- pienet määrät kypsennettyä, maustamatonta ja huoneenlämpöön jäähtynyttä vaaleaa lihaa (kana/kala) ja kananmunaa


Ihmisten ruoat:

Ei saa antaa ruokaa joka on:

- Liian suolaista (esim. sipsit)

- "Epäterveellistä" (esim. karkit, keksit jne.)

- Suklaa (sisältää linnuille haitallista teobromiinia)

- Liian maustettua

- Liian kuumaa

- Liian kylmää

- Liian rasvaista

- Säilyke, esimerkiksi säilykehedelmien sijaan kannattaa tarjoilla tuoreita hedelmiä

- Kofeiinia/teobromiinia sisältävät valmisteet


Ei saa antaa, juomat:

- Virvoitusjuomat (limsat)

- Energiajuomat

- Alkoholijuomat

- Kahvi

- Tee (kofeiinipitoinen)

- Sokeroidut mehut


Saa antaa (vain kohtuullisissa määrin!):

- Maustamattomia ihmisten ruokia sopivan lämpöisenä tarjoiltuna.

- Leipää (vaalea leipä, näkkileipä)

- Maustamattomat murot

- Hunaja

- Maitotuotteita HYLA- tai laktoosittomina versioina: raejuusto, juusto, maito, maustamaton jugurtti jne.

- Riisikakut

- Kananmunaa, keitettynä, jäähdytettynä ja suolaamattomana


Juomat, joita saa antaa:

- Vesi (aina tarjolla!)

- Tuoremehut


Osan hedelmistä voi antaa kuorineen, tosin tällöin niiden kannattaa olla luomutuotteita. Muutenkin linnuille tarjottavat tuoreruoat tulee pestä hyvin runsaalla vedellä. Tuoreruoka pitää vaihtaa vähintään kerran päivässä, sillä se pilaantuu helposti.

Jos linnulle haluaa syöttää ihmisten ruokia, on niiden määrä pidettävä mahdollisimman vähäisenä, vaikkei niistä varsinaista haittaa välttämättä olekaan. Vääränlainen ruokinta ajaa linnut monenlaisiin terveydellisiin ongelmiin. Yleensä oikeaa perustetta kotiruoan tai yhteisten herkkujen, kuten keksien tai jäätelön, tarjoilulle ei ole muuta, kuin jaettu yhteinen hetki. Kannattaa siis harkita, että herkuttelee linnun kanssa lintuturvallisin herkuin, kuten tuoremehu vaarallisen kahvin sijasta, tai hedelmä- tai vihannespalaset karkin, keksin tai jäätelön jakamisen sijaan. Ruokapöytäänkin linnun voi ottaa mukaan, mutta ihmisen ruokalautaselta kannattaa linnulle tarjoilla mielellään tuotteita, joita se saisi kuppiinsa muutoinkin, kuten keitettyjä tai höyrytettyjä vihanneksia, ja vähemmän luontaisesta ruokavaliosta poikkeavaa höttöä kuten pastaa tai perunaa. Pieni annos ei tapa, mutta tavaksi otettuna muuttaa linnun ruokavaliota jo huomattavasti.