Puhuva papukaija Harmaapapukaija

Kun potentiaalinen papukaijan ostaja kysyy "Mistä saisin puhuvan papukaijan?", ei hän luultavasti ole vielä perehtynyt siihen, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä todellisuudessa vaatii. Jos hän jostain löytää tuon "puhuvan papukaijan", on usein seuraava kysymys "Miksi tämä ei puhu?" Median ja hauskojen videoiden luoma kuva puhuvasta on parhaimmillaankin vain pintaraapaisu siitä, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä on.

Teksti: Jarmo Tuutti

Puhuva papukaija

Harmaapapukaija mielletään usein puhuvana papukaijana, muttei ole takeita, että lintu sanoisi koskaan sanaakaan. (kuva: The Found Animals Foundation / CC 2.0)

Jos lintua hankkimassa oleva henkilö ei perehdy aiheeseen huolella, vaan ostaa tämän "puhuvan papukaijan" ensimmäiseltä vastaan tulevalta myyjältä, ovat seuraavat kysymykset usein tältä listalta:

  • Miten saan lintuni lopettamaan huutamisen?
  • Miksi papukaijani puri minua?
  • Miksi lintuni nyppii höyheniään?

Kun todellisuus ei kohdannutkaan sitä ruusuista kuvaa, mitä ostaja odotti selvittämättä asioita, on seurauksena usein turhautunut omistaja, joka on menettänyt paljon rahaa, sekä ennen kaikkea huonosti voiva lintu, joka ei saa tarpeellista hoitoa. Jos siis haluaisit ostaa vain puhuvan papukaijan, kannattaa ensin lukea tämä artikkeli loppuun ja miettiä asiaa uudelleen.

Harmaapapukaijakaan ei välttämättä puhu

Harmaapapukaija, eli jako, on yleenstä tunnettu puheenlahjoistaan. Monet lajin edustajat ovatkin oppineet lukuisia sanoja ja saattavat käyttää näitä mielenkiintoisissa asiayhteyksissä. Mutta puhuminen on yksilöllistä: ei ole mitään takeita, että sinulle tullut yksilö oppisi puhumaan sanaakaan. Oli kyseessä harmaapapukaija tai mikä tahansa muu puhuvana papukaijana tunnettu laji.

Mitä linnulle kävisi, jos se on ostettu vain yhden ominaisuuden takia, mutta sillä ei olekaan tätä? Joutuuko se kiertoon (eli seuraavaan kotiin... ja usein seuraavaan ja seuraavaan, jos kierrettä ei pysäytä jokin vastuullinen pysyvä koti), joka aiheuttaa linnulle paljon stressiä? Vai joutuuko se olemaan elämänsä loppuun asti pienessä häkissä huoneen nurkassa, koska ei ollutkaan hauska? Joka tapauksessa tuloksena on usein huonosti voiva lintu.

Ja vaikka hankkimasi lintu sattuisikin puhumaan, on kyseessä yleensä hauska juttu, johon kyllästyy nopeasti. Jaksaisitko todellakin hoitaa eläintä 50 vuotta vain siksi, että se ajoittain sanoo jonkin ymmärtämäsi sanan? Monesti puhekyky muuttuu hauskasta jutusta ärsyttäväksi asiaksi: lintu ei todellakaan ole hiljaa, kun sen halusisit olevan.

Ei vain hauskaa ja leikkiä

Yleisesti hyvinä puhujina pidetyt lajit ovat myös erityisen haastavia lajeja. Esimerkiksi harmaapapukaija on herkkä käyttäytymisongelmille (kuten nyppimiselle), jos sillä ei ole riittävästi virikkeitä; ja näitä joutuu miettimään jatkuvasti. Keltaniska-amatsoni lasketaan ns. “kuumiin amatsoneihin”, jotka vaativat omistajaltaan tarkkuutta, jotta lintu ei pesimishuumassaan käy päälle. Isot arat taas vaativat yleensä “häkikseen” käytännössä oman huoneen!

Ja käytännössä seuraavat asiat on huomioitava kaikkien isompien papukaijojen kanssa:

  • Papukaijat vaativat paljon tilaa. Pieni elokuvista tuttu häkki ei riitä, vaan lähdetään yleensä liikkeelle neliömetristä isompiin häkkeihin, aina aran useamman neliömetrin tilan vaatimukseen. Tämän lisäksi ne vaativat tilaa häkin ulkopuolella.
  • Älykkäinä eläiminä papukaijat vaativat paljon virikkeitä. Et voi vain heittää paria lelua linnun häkkiin ja unohtaa lintua sinne työpäiväksi. Myös lajitoverin hankkiminen on erittäin suotavaa.
  • Papukaijat sotkevat paljon: lelujen palasia, ruokaa ja ulostetta päätyy ympäri asuntoa.
  • Lintuina papukaijojen pitää päästä lentämään; tilavan häkin lisäksi niiden pitää saada viettää häkin ulkopuolella vähintään useampi tunti päivässä.
  • Puhumisen lisäksi papukaijoista lähtee monesti korvia sattuvaa huutoa useamman kerran päivässä. Joitain yksilöitä ei yksinkertaisesti voi pitää kerrostalossa.
  • Jos omistaja ei ymmärrä lintujen käsittelystä, voi seurauksena olla herkästi ihmisiä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyvä pureva papukaija.

Tässä listalla on muutamia tärkeitä huomioitavia asioita. Aluksi voidaan kysyä: oletko valmis näihin hankittuasi papukaijan? Jos vastaus on kaikkeen “kyllä”, voit jatkaa lukeamista. Jos vastaus on “ei”, kannattaa miettiä asiaa vielä kerran.

Selvitä, mihin olet lähdössä

Kuten minkä tahansa muun lemmikin kanssa, on tärkeää miettiä, mitä lemmikiltään haluaa, ja tämän jälkeen miettiä, mikä lemmikki sinulle sopisi. Puhuminen on niin pieni osa papukaijan kanssa elämistä (jos edes kuuluu siihen), että on tärkeämpää ymmärtää, millainen lemmikki se on kokonaisuutena.

Jos todella haluat papukaijan lemmikiksesi (osasi puhua tai ei), kannattaa jatkaa opiskelua ja asioiden selvittämistä. Kyseessä voi olla hieno lemmikki ihmiselle, joka sellaisen lemmikin todellisuudessa haluaa. Samalla kyseessä on kuitenkin haastava lemmikki, joka vaatii omistajaltaankin paljon.

Jos olet vasta matkasi alussa selvittämässä perusasioita, kannattaa aloittaa seuraavista paikoista:

Lisäksi voit esimerkiksi tulla yhdistyksen foorumille keskustelemaan ja kyselemään sekä tietenkin liittyä yhdistyksen jäseneksi.