Mietitkö mitä tuoreruokaa luonnosta voisi poimia linnullesi? Luonnossa on paljon tavanomaisen voikukan ja vesiheinän lisäksi mitä voi poimia ja tarjoilla linnuillesi - mikäli sormi menee suuhun luonnossa kulkiessasi, alla olevasta listasta saattaa olla apua.

Teksti: Ida-Emilia Kaukonen
Kuvat: Kirsi Lehti

vadelma

Vadelma

Rubus idaeus
Hallon, Skogshallon, Wild red raspberry

Syötäväksi: Lehdet, marjat ja piikittömät uudet versot.

Esiintyy: Vadelmaa löytää tienvarsilta ja metsänlaidoilta. Vaikka sitä tavataan enimmäkseen etelästä, sitä kasvaa pohjoisessa runsaastikin hakkuuaukeilla.

Ulkonäkö: Noin metrin korkuinen piikkivartinen pensas. Vihreät 3-5-lehdykkäiset lehdet ovat alapuoleltaan hopeanharmahtavia. Vadelman marja on tavallisesti punainen.

Muuta: Sisältää energiaa, proteiineja, rasvaa, hiilihydraatteja, kuituja, A-vitamiinia, E-vitamiinia, C-vitamiinia, riboflaviinia, tiamiinia, niasiinia, pyridoksiinia, natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia. Parasta poiminta-aikaa on heinä-elokuu.

voikukka

Voikukka

Taraxacum officinale
Maskros, Common dandelion

Syötäväksi: Kukat ja lehdet maistuvat parhaiten.

Esiintyy: Voikukka on monivuotinen, koko maassa yleinen ruoho, jota tavataan erityisesti jokien varsilta, rannoilta ja rikkaruohona puutarhoista ja pihoilta.

Ulkonäkö: Pitkät lehdet muodostavat ruusukkeen. Lehdet pitkiä, toisinaan reunoissa lovia. Kukan varsi lehdetön, katkaistessa selkeästi ontto.

Muuta: Alalajeja Suomessa melkein 500. Sisältää paljon erilaisia vitamiineja (etenkin A- ja C-vitamiinia) ja kivennäisiä. Mitä miedomman makuiset lehdet, sitä loivemmat reunat niissä ovat. Syväloviset lehdet omaavat kitkerämmän maun.

vesiheinä

Pihatähtimö eli vesiheinä

Stellaria media
Stitchwort, Common starwort, Common chickweed

Syötäväksi: Koko kasvi ennen kukintaa.

Esiintyy: Koko Suomi.

Ulkonäkö: 10-20 cm korkea kasvi, jossa teräväkärkisiä lehtiä ja pieniä, valkoisia kukkia toukokuusta lokakuuhun. Olemus rento tai koheneva. Talvehtii usein vihreänä, vaikka on yksivuotinen.

Muuta: C-vitamiinirikas. (Turkka Aaltosen ja Nalle Coranderin kirja ”Luonnonvaraiset hyöty – ja myrkkykasvit” mainitsee pihatähtimön kananpoikien ja muiden lintujen erityisenä herkkuna.)

vesiheinä

Hiirenvirna

Vicia cracca
Vetch, Cow vetch

Syötäväksi: Koko kasvi, tosin siemeniä tulee välttää tai syödä ainoastaan keitettynä.

Esiintyy: Koko Suomessa, pohjoisimmassa lapissa hieman harvemmassa. Lehdoilla ja pientareilla, mutta viihtyy muuallakin.

Ulkonäkö: Parilehdykkäiset lehdet, lehtipareja 6-12. Monikukkaiset tertut. Kasvi on rento ja kiipeilee usein muita kasveja pitkin ( esim. vadelmaa ) yltäen näin toisinaan jopa metrin pituuteen.

Muuta: Siemenet voivat aiheuttaa – joskin harvoin näin tapahtuu – myrkytyksen myrkyllisten valkuaisaineiden takia.

vesiheinä

Mustikka

Vaccinium myrtillus
Huckleberry, Whortleberry, Bilberry

Syötäväksi: Niin marjat kuin koko kasvi. Syksyllä kannattaa kerätä lehtensä pudottaneita varpuja ja tarjota niitä. Säilyvät hyvin.

Esiintyy: Tavataan kangasmetsistä, aluskasvillisuuden joukosta.

Ulkonäkö: Ikivihreät, särmikkäät varvut. Marja joko tummansininen ja vahapeitteinen tai musta ja kiiltävä. Suipot, ohuet lehdet.

Energia: proteiinit, rasva, hiilihydraatti, kuitu, A-vitamiini, E-vitamiini, tiamiini, riboflaviini, niasiini, pyridoksiini, C-vitamiini, natrium, kalium, kalsium, magnesium.

Muuta: Marjat sisältävät A-, B- ja erityisesti C-vitamiinia. Lehtiä tulee antaa kohtuudella niissä olevan kverketiinin tähden. (Myrkytys on eläinkokeissa aiheuttanut mm. anemiaa ja painon laskemista.)

vesiheinä

Piharatamo

Plantago major
Common plantain, Rat-tail plantain, Greater plantain, Whiteman’s foot

Syötäväksi: Lehtien lisäksi kannattaa tarjota patukkamaisia kukintoja.

Esiintyy: Löytyy yleisesti lähes koko maasta eteläiseen Lappiin saakka, pohjoisempana harvinainen. Tavataan poluilta ja nurmikoilta.

Ulkonäkö: Pitkä, tähkämäinen kukinto sitkeän varren päässä. Kasvin tyvessä on silposuonisten lehtien muodostama ruusuke. 10-30 cm.

Muuta: Piharatamo sisältää aukubosidiglykosidia, joka vaikuttaa bakteereita tuhoavasti. (Turkka Aaltosen ja Nalle Coranderin kirja ”Luonnonvaraiset hyöty – ja myrkkykasvit” mainitsee erityisestipiharatamon siemenet käytettäväksi häkkilintujen ravintona.)

Pihasaunio

Matricaria matricarioides
Gatkamomill, Pineappleweed

Syötäväksi: Koko kasvi.

Esiintyy: Mykerökukkaiskasveihin kuuluvaa pihasauniota esiintyy koko maassa. Se viihtyy erityisesti pelloilla ja asutuksen tuntumassa.

Ulkonäkö: Tanakka varsi haarautuu latvasta ja omaa hienoliuskaiset lehdet. Sen kukka muodostaa kekomaisen mykerön, joka on väriltään kellanvihreä. Laitakukkia ei ole. Pituutta n. 12-35 cm. Voimakas tuoksu.

Muuta: Tullut Suomeen vasta 1800-luvun loppupuolella Amerikasta.

vesiheinä

Valkoapila

Trifolium repens
White clover

Syötäväksi: Koko kasvi. Imelät kukat ovat monien herkkua. Kerätään alkukesällä.

Esiintyy: Tavataan koko maasta nurmikoilta, niityiltä ja tienvarsilta.

Ulkonäkö: Kukka on pallomainen mykerö, jossa on valkoiset tai aavistuksen punertavat teriöt. Kasvaa n. 10-30 cm pituuteen. Kukintovarressa ei ole lehtiä. Itse lehdet ovat ”kolmisormiset”.

Muuta: Valkoapilan lehdet sisältävät runsaasti valkuaisaineita ja C-vitamiinia.

Peltotaskuruoho eli taskuheinä

Thlaspi arvense
Stinkweed, Mithridate mustard, Field pennycress

Syötäväksi: Koko kasvi.

Esiintyy: Koko Suomessa.

Ulkonäkö: Ristikukkaiskasvi.

Lutukka

Capsella bursa-pastoris
Pick-pocket, Shepherd’s purse

Syötäväksi: Koko kasvi.

Esiintyy: Kasvupaikka vaihtelee, sillä kasvi pölyttää itsensä, mikä mahdollistaa sopeutumisen. Enimmäkseen se kuitenkin viihtyy pelloilla, pihoilla ja tienvierillä.

Ulkonäkö: Ristikukkaiskasveihin kuuluvan lutukan ulkonäkö ja koko vaihtelevat jonkin verran. Aluslehdistä muodostuu maan lähelle eräänlainen ruusuke. Vanhat kukat muodostavat varteen kolmiomaisia litulehtiä, uudet kukat ovat valkoisia ja kasvavat kasvin yläosassa.

Muuta: Lutukassa on rautaa, valkuaisaineita, A- ja C-vitamiinia ja kalsiumsuoloja. Sitä kerättäessä on kuitenkin ehdottomasti varottava sellaisia lehtiä, jotka ovat valkoruosteen saastuttamat. Tällaisia lehtiä ei saa syödä, sillä tauti tekee niistä myrkyllisiä.

Luettavaa ja linkkejä

Lopuksi

Mikäli mieleesi tulee jokin kasvi joka listasta uupuu ja olet huomannut sen olevan suurta herkkua linnuillesi, otathan yhteyttä. Tarjoiluehdotuksia listasta löytyville kasveille otetaan myös vastaan.