Tämä lyhyt artikkeli ei riitä kattamaan kaikkia mahdollisia hätätilanteita saati niiden hoitoa. Tarkoitus on ollut koostaa lyhyt muisti- ja tarkistuslista linnunomistajien käyttöön.

Teksti: ELL Einar Eriksson

Lintu

Linnulle sattunutta tapaturmaa ei aina huomaa suoraan (kuva: "squiddles" / CC 2.0)

Linnulle sattuneen tapaturman tai sairauden huomaaminen ei aina ole itsestään selvää. Sinä tunnet lintusi parhaiten, varsinkin, jos olette olleet jo pidempään yhdessä. Koska lintu on saaliseläin, se pyrkii peittämään ”heikkouteen” viittaavat oireet viimeiseen asti, ja tilanne saattaa eskaloitua hyvinkin pahaksi ilman, että omistaja huomaa edes ensimmäisiä varoitusmerkkejä.

Jos ja kun jotain tapahtuu, PYSY RAUHALLISENA! Tämä on ensiarvoisen tärkeää kaikissa kriisitilanteissa. Jos joudut paniikkiin, hätä tarttuu varmasti myös lemmikkiisi, et pysty ajattelemaan etkä toimimaan johdonmukaisesti ja muiden ihmisten on paljon vaikeampi ymmärtää ja auttaa sinua. Yhtä tärkeää rauhallisena pysymisen lisäksi on myös mahdollisten vaaratekijöiden tunnistaminen ja ennaltaehkäisy. Ensiaputarvikkeet on myös hyvä kerätä valmiiksi johonkin sopivaan kannelliseen rasiaan, joka on selvästi merkitty ja helposti otettavissa käyttöön. Ensiapulaatikon viereen on hyvä varata myös kiinniottovälineet eli sopiva pyyhe, mahdollisesti myös tukevat hanskat ja aviaariotilanteissa haavi.

Usein lintu löytyy apeana kyhjöttämässä lattialla ilman näkyviä oireita. Tällöin lintu on hyvä siirtää rauhallisesti omaan häkkiinsä tai muuhun rauhalliseen ja linnun turvalliseksi kokemaan paikkaan, jossa ei ole muita lintuja tai eläimiä. Tämä sen takia, että lintu saa levätä ja sinulla on mahdollisuus seurata sen käyttäytymistä ilman turhia häiriöitä. Sairas tai tapaturmasta toipuva lintu tarvitsee rauhallisen, hämärän ja lämpimän toipilastilan. Inkubaattori on erinomainen vaihtoehto, mutta kotioloissa vanha kunnon sairashäkki toimii lähes yhtä hyvin. Pienehkö häkki peitetään kolmelta sivulta lakanalla tai pyyhkeellä vedon välttämiseksi ja lämpötila nostetaan 30–32 asteeseen. Muista lämpötilagradientti eli linnun pitää päästä halutessaan myös viileämpään. Sijoita orret alas ja ruoka ja vesi helposti saataville.

Jos lintu on ollut jossain kiinni ja rimpuillut pitkään, se on usein hypoglykeeminen eli se on käyttänyt kaiken energiansa, minkä vuoksi turhan innokas ja stressaava tutkimus heti tähän päälle saattaa olla liikaa ja lintu menehtyy. Tämä on hyvin tilannekohtaista eikä tarkkoja määreitä voida antaa. Mikäli yleisarvioinnilla ei löydy henkeä uhkaavaa välitöntä vaaraa, tarjoa linnulle juotavaa ja sen lempiruokaa. Tällaisessa tilanteessa ei ole väliä mitä lintu syö, kunhan se vaan syö. Mikäli lintu on hyvin heikko, voit tarjota sille lasten purkkiruokaa (hedelmä-/kasvissosetta) tai poikas-/toipilasruokaa lusikasta, jonka sivut on taivutettu hieman ylös. Voit yrittää tarjota vettä samalla tavalla, veteen voit lisätä hieman sokeria tai hunajaa.

Mikäli linnulla on hengitysvaikeuksia tai jos suun limakalvot sinertävät, linnulla on hapensaantiongelma, ja tällöin voi olla viisaampaa jättää ainakin ruiskun käyttö pois! Aina on olemassa riski, että lintu vetää ruoan/nesteen väärään kurkkuun. Usein törmää mainintaan esim. maissisiirapista, jota voisi hieroa limakalvoille, (tavallinen siirappi tai hunaja ajaa saman asian) mutta miten se saadaan hierottua linnun suun limakalvoille onkin hankalampi juttu. Letkuttamista ja pakkoruokintaa en suosittele muille kuin kokeneille harrastajille, jotka osaavat tehdä toimenpiteet oikein.

Mikäli linnun oireet tarvitsevat eläinlääkärin apua, mieti etukäteen seuraavia asioita. Tietojen kerääminen etukäteen nopeuttaa huomattavasti eläinlääkärin työtä ja diagnoosin tekoa.

 • Onko linnun käytöksessä, yleisessä aktiivisuudessa, hengityksessä, ruokailussa, juomisessa, ulostamisessa ja ulosteen koostumuksessa, liikkumisessa, höyhenpuvussa muutoksia?
 • Onko silmissä tai sieraimista havaittavissa epänormaalia eritettä?
 • Onko lintu oksentanut?
 • Näkyykö verta ja vuotaako sitä edelleen?
 • Pään, siipien ja jalkojen asento ja käyttö?
 • Tajunnantaso?
 • Kouristuksia?
 • Aiemmat sairaudet ja niiden hoito?

Listaa voidaan jatkaa hyvinkin pitkälle. Olitko sinä tai joku muu paikalla, kun onnettomuus tapahtui? Missä kohtaa ja asennossa lintu oli, kun saavuit huoneeseen? Muu ”todistusaineisto”: kaatuneet huonekasvit, rikkinäinen sähköjohto jne.

Teflon Mikäli teflonpannu on palanut pohjaan tai pystyt haistamaan huoneessa liuottimen hajua tai muuta vastaavaa hajua, joka on voinut kulkeutua lintuhuoneeseen pihalta tai naapurista (esim. puutarhakalusteiden maalaus alkyydiväreillä), ensiapuna on linnun vieminen puhtaisiin tiloihin tai kunnon tuuletus hajuhaitan ja mahdollisen terveysvaaran poistamiseksi. Mikäli linnun tila yhä huononee tai se ei osoita toipumisen merkkejä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Sähköisku Sähköiskun saanutta lintua hoidetaan alkuun levolla sairashäkissä ja seurannalla. Sähköiskun aiheuttamat kudosvauriot tulevat esille toisinaan vasta päivien tai viikon päästä tapaturmasta. Palanut ja mahdollisesti kuolioitunut kudos vaatii pitkiä hoitojaksoja ja arpikudos saattaa aiheuttaa ongelmia myös tulevaisuudessa.
Palovamma Linnuille tulee myös toisinaan palovammoja esim. kuumalle hellanlevylle laskeutumisen takia. Palovammojen ensiapuna on kylmä vesi tai pyyhe ainakin 15 minuutin ajan, tätä voidaan toistaa tarpeen mukaan. Käytännössä kaikki tällaiset vauriot vaativat eläinlääkärin hoitoa.
Myrkytys Erilaisten aineiden ja huonekasvien aiheuttamat myrkytykset ovat kohtuullisen harvinaisia. Lintu kyllä silppua ja sotkee, mutta harvoin nielee mitään outoa tai pahanmakuista tutkiessaan uusia asioita. Lintuperheessä ei tietenkään ole myrkylliseksi tiedettyjä huonekasveja. Samaten kaikki myrkylliset ja vaaralliset aineet pidetään lukkojen takana.
Vierasesineet Vierasesineet suussa ja nielussa ovat toisinaan helposti poistettavissa. Ruokatorveen joutuneet vierasesineet voidaan toisinaan lypsää pois jopa kuvun tasolta. Kun vierasesine on edennyt rauhas- tai lihasmahaan, tarvitaan röntgen-/endoskopiatutkimus ja usein kirurginen toimenpide esineen poistamiseksi. Onneksi linnut usein tuhoavat ja heittelevät tavaroita ympäriinsä ennemmin kuin nielevät niitä eli jos ruuvi, nappiparisto tms. on kadonnut ja lintu on ollut mukana touhuamassa, tarkista myös ympäristö ennen klinikalle lähtemistä. Röntgentiiviit vierasesineet on helppo havaita kuvista, mutta esim. puutikut ja -säleet, muovisilppu ja erilaiset langat ja tekstiilit ovat hyvin vaikeita havaita edes teknisesti täydellisissä kuvissa.
Törmäys Ikkunaan törmänneen linnun aivotärähdyksen hoitona on lepo sairashäkissä. Jos linnulla on pakkoliikkeitä, kouristuksia, verenvuotoa tai muuta hälyttävää, pyri ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin ensitilassa. Tarkkaile myös vaikuttaako linnun näkökyky normaalilta eli löytääkö se ruokansa ja osuuko se siihen kuten aiemmin. Näkeekö se molemmilla silmillä? Näkeekö se kauempana olevia tuttuja ihmisiä tai asioita? Silmän sisäiset vammat ovat kohtuullisen yleisiä ja niitä on vaikea huomata.
Puremat Puremahaavat (esim. kissan tai koiran) vaativat aina eläinlääkärin apua! Tilanteesta riippuen verenmyrkytys saattaa kehittyä 12–24 tunnin kuluessa.
Verenvuoto Verenvuototilanteessa tarkista mistä vuotaa, minkä verran on jo vuotanut ja onko mahdollista saada vuoto loppumaan painamalla. Jos vuoto on jo tyrehtynyt tai saat sen tyrehdytettyä puristamalla, anna ruven muodostua rauhassa seuraavat 30–60 minuuttia ennen alueen puhdistamista. Voit myös käyttää kaliumpermanganaattia tai vastaavaa, mutta etenkin suun ja nokan haavoissa perunajauho on turvallisempi vaihtoehto. Myös jäähdyttäminen voi auttaa vuodon tyrehdyttämisessä. Linnuilla on vähemmän hyytymistekijöitä veressä kuin nisäkkäillä, ja joskus itsepäisesti vuotava haava voi koitua linnun kohtaloksi. Hyvä side tai kauluri estää lintua irrottamasta rupea.
Verisulka ”Verisulan” vaurioon tai katkeamiseen ei riitä vuodon tyrehdyttäminen. Monesti vuotava sulka on poistettava. Tähän tarvitaan tarpeeksi tukevat atulat, suonipuristimet tai litteät pihdit, joilla saat tukevan otteen vuotavasta sulasta. Tartu sulkaan läheltä tyveä ja vedä se pois kasvusuuntaansa. Muista tukea siipeä ja muita ympäröiviä kudoksia lisävaurioiden ja ihon repeämisen estämiseksi. Tämä toimenpide sattuu, joten katso myös linnun nokan perään. Mikäli sulkafollikkeli ei vaurioidu, tilalle kasvaa piakkoin uusi sulka.
Murtuma Venähdykset paranevat usein levolla ja kuntoutuksella, mutta murtumat vaativat tukisiteen tai lastan. Avomurtumat ovat aina hätätapauksia! Jos olet varma, että tiedät mitä olet tekemässä, voit lastoittaa murtuman ennen eläinlääkäriin lähtöä. Periaatteena on immobilisoida murtuma-alue sekä sen ylä- ja alapuolinen nivel. Useimmissa tapauksissa on parempi siirtää lintu pieneen kuljetushäkkiin ja selvittää, minne se voidaan viedä tutkittavaksi. Suljettu murtuma voi usein odottaa aamuun, mutta anna linnun olla rauhassa ettei sen tarvitse liikutella loukkaantunutta raajaansa turhaan. Linnun luut ovat kovat ja hauraat, ja murtuessaan ne muodostavat usein hyvinkin teräviä sirpaleita ja särmiä, jotka saattavat pahentaa tilannetta.
Ensiapulaatikko

Ensiapulaatikon sisältö rakennetaan yksilöllisesti. Lääkkeitä en ole tähän listannut, sillä kokemukseni mukaan lääkkeiden käyttö omin päin aiheuttaa ongelmia.

Seuraavat asiat ovat tarpeen:

 • Tukevat atulat tai suonipuristimet, joilla voi irrottaa vuotavat sulat, tikut ja säleet ja muut vierasesineet.
 • Astetta tukevammat pihdit ja sivuleikkurit tai hohtimet, joilla voi suoristaa tai katkaista metallilenkkejä ja avata ketjuja tms. joihin lintu on jäänyt kiinni.
 • Hyvät terävät sakset, joilla voi irrottaa kietoutuneet langat tai hiukset.
 • Pumpulia/sideharsolappuja ja topsy-puikkoja, joilla voi puhdistaa vaurioalueita. etadinea samaan tarkoitukseen (laimennus 1:10–1:100).
 • Micropore- tai vastaava teippiä. Mahdollisesti myös muita sidontavälineitä.
 • Kaliumpermaganaattia tms.
 • Kauluri/kaulureita.
 • Kuljetushäkki.
 • Sairashäkki + lämpölähde.
 • Toipilas-/vauvanruokaa (kts. päiväykset).
 • Silmälasit/lukulasit
 • Suurennuslasi
 • Näytteenottopurkkeja
 • Linnun potilastiedot laboratoriotuloksineen kansiossa.
 • Eläinlääkärin/päivystyksen numerot.
 • Muut yhteystiedot (kokeneet lintuharrastajat/kasvattajat)