Ituja eli pieniä taimenen alkuja voi kasvattaa kotona helposti erilaisista siemenistä, pavuista ja pähkinöistä. Idätys on helppoa, siihen ei tarvita juurikaan erikoisvälineitä eikä se vaadi hirmuisesti vaivaa kunhan muistaa muutaman perusasian.
Teksti: Sabine Kurt
Idut ovat hyvä lisä lintujen ruokavalioon (kuva: Stacy Spensley / CC 2.0)
Idätys moninkertaistaa siemenissä, pavuissa ja pähkinöissä olevat vitamiinit. Näissä oleva fytiinihappo hajoaa ja näin kivennäisaineet imeytyvät elimistöön paremmin ja entsyymipitoisuus kasvaa. Huomio kuitenkin että suuret pavut, esim. kikherne, soija-, musta-, pinto-, valko-, kidneypapu pitää kiehauttaa ennen syömistä jotta näissä olevat haitalliset (luontaiset) aineet hajoaa ja osa vitamiineista ja muista ”hyvistä aineista” vapautuu.
Välineet joita tarvitaan
- Lasitölkki tai vastaava (muista että käytettävä purkki tulee olla tarpeeksi suuri sillä idut turpoavat noin kaksinkertaisiksi)
- Harsoa tai vaikkapa vanhasta sukasta leikattu pala (puhdas totta kai)
- kumilenkki
Näin toimit
Siemenet ym. tulee huuhdella hyvin, niin että vesi juoksee kirkkaana. Laita siemenet runsaaseen veteen likoamaan. Siementen liotus riippuu siemenestä aina muutamasta kymmenestä minuutista vuorokauteen, hyvä nyrkkisääntö on liottaa siemeniä vähintään yön yli. Liotuksen jälkeen siemenet tulee huuhdella kertaalleen hyvin niin että vesi juoksee kirkkaana. Laita siemenet lasitölkkiin, kumilenkillä harso tölkin suun ympärille ja lasitölkki esim. tiskikaappiin n. 45 asteen kulmaan mutta kuitenkin niin, että siemenet eivät tuki koko tölkin suuta ja ilma pääsee vaihtumaan (muutoin siemenet homehtuvat!).
Suurinta osaa siemenistä tulee huuhdella idätyksen aikana, noin kolmesti vuorokaudessa, tähän kätevä työväline on siivilä. Huuhtelun lopuksi vesi valutetaan pois ja siemenet laitetaan takaisin tiskikaappiin kuten alussa. Mikäli siemeniä ei huuhdella tarpeeksi usein idut kuivuvat ja pilaantuvat. Viljalajikkeita ei huuhdella, purkkia käännellään ja siemenet kostutetaan.
Idut ovat valmiit useimmiten 1-3 vuorokauden päästä idätyksen aloittamisesta, huomaat tämän kun siemeniin tulee pieni häntä – tällöin idut ovat valmiita tarjoiltavaksi. Paras tapa varmistaa itujen tuoreus on aina maistaa niitä itse. Idut säilytetään jääkaapissa mutta anna itujen tosin ”kuivahtaa” ennen tätä sillä märät idut eivät säily jääkaapissakaan kovinkaan hyvin vaan pintakuiva on aina paras. Idut jotka sisältävät lehtivihreää voi ”viherryttää” idätyksen loppuvaiheessa siirtämällä valmiit idut valoisampaan paikkaan, älä kuitenkaan laita ituja suoraan auringonvaloon sillä tällöin idut rupeavat ”kiehumaan”.
Joistakin luontaistuotekaupoista saa myöskin valmiita idätysastioita, näissä on usein monta kerrosta joka mahdollistaa siihen että useampaa siementä voi idättää samaan hyvinkin kätevästi. The Birdcare Companylla on myöskin saatavilla (joskin tällä hetkellä hyvin huonosti Suomessa) juomaveden desinfiointiin, kosteeseen ruokaan ja ituihin tarkoitettua Aviclens nimistä nestemäistä ainetta joka estää haitallisten bakteerien ja sienien kasvun. Huomioitavaa!
Muista hygienia! Pese ja huuhtele käyttämäsi idätysvälineet huolellisesti sekä kätesi kun käsittelet ituja! Salmonella ei ole mahdoton, toisinaan kaupan iduista on salmonellaa tavattu sekä ulkomailta tuoduissa siemenissä tämä ei ole lainkaan tavatonta! Hyvä keino on kaataa yli 60 asteista vettä siementen päälle ennen käyttöönottoa liotuksen alussa (esim. vedenkeittimellä kiehautetun veden).
Listaa idätettävistä siemenistä löydät tästä pdf:stä.