Linnun kuoltua yllättäen ja varsinkin erikoisin oirein, kannattaa linnun ruumis lähettää tutkittavaksi mahdollisten tarttuvien tautien, myrkytyksen tai muiden syiden toteamiseksi. Jos kotona majailee useampi lintu, saattaa muiden henki olla pelastettavissa tällä tutkimuksella. Valitettavan usein syy kuitenkin jää epäselväksi. Tässä tarpeellisia tietoja kaikille harrastajille.

Teksti: Lemmikkilinnut Kaijuli ry

Lintu

Linnun kuolinsyy on mahdollista selvittää

Mitä pitää tehdä?

  1. Eläimen kuoltua laita ruumis jääkaappiin. Ruumis pitää jäähdyttää +1 - +5 – asteiseksi. Älä missään nimessä laita ruumista pakastimeen. Silloin tuhoat arvokasta tietoa. Jos ruumista ei jäähdytetä, se alkaa pilaantua hyvin nopeasti.
  2. Heti kun vain mahdollista, pakkaa lintu PAPERIIN! (sanomalehti käy hyvin) Ei missään nimessä muoviin. Muovi tekee tepposiaan ja aiheuttaa harmaita hiuksia tutkijoille.
  3. Pakkaa nyytti pahvilaatikkoon ja kiikuta paketti pikaisesti matkahuoltoon. Sieltä laatikko pitää kuljettaa nopeinta reittiä määränpäähänsä. Pakkauksen päälle pitää merkitä ”eläinnäyte”.
  4. Lähetettävästä näytteestä pitää tehdä ilmoitus Ruokavirastoon (ent. Evira).

Jos epäilet linnun kuolleen johonkin tiettyyn sairauteen, siitä kannattaa mainita tutkivalle lääkärille. Tavallisesti ruumiista ei lähetetä näytteitä ulkomaille testattavaksi, mutta pyynnöstä tämä kuitenkin tehdään. Eläimen kuoltua kannattaa siis aktiivisesti etsiä mahdollisia syitä ja pienetkin vihjeet kannattaa mainita.

Koska lähetteet ja lähetystiedot saattavat muuttua, suosittelen vierailemaan Ruokaviraston eli entisen Eviran sivuilla. Linkkejä myös tämän artikkelin lopussa.

Viitteellisiä hintatietoja

Ruokaviraston sivuilta (haettu toukokuu/2019):

Hinta: 178,00 euroa (sis. ALV.). Jos lintu on lähetettävä tutkimuspaikkaan, lisähintaa tuo tietenkin linnun lähettäminen.

Lainaus Ruokaviraston hinnastosta: "Patologisanatominen tutkimus ja tarvittava parasitologia (suoramikroskopointi). Mikäli tutkimus vaatii laajempia hermostonäytteitä, luustotutkimuksia, tai muita tavanomaista runsaampia jatkonäytteitä, ruumiinavauksen perushintaan lisätään lisänäytemaksu."

obduktio = ruumiinavaus
histopatologinen = kudosopillinen
bakteriologinen = bakteeriopillinen
mykologinen = sieniopillinen
parasitologinen = loisopillinen

Mihin ruumis toimitetaan?

Tällä hetkellä lemmikkilintuja tutkiva yksikkö on vain Helsingissä.

Voit toimittaa menehtyneen linnun Ruokavirastoon joko henkilökohtaisesti tai Matkahuollon kautta.

Linkkejä