Artikkeli sisältää ohjeita, miten tulisi toimia, jos lemmikkinä elävä lintu pääsee karkaamaan ulos, jotta todennäköisyys sen takaisin saamiseksi olisi mahdollisimman suuri. Riittävällä sinnikkyydellä lintu on mahdollista saada takaisin kotiin kunnossa. Tämä vaatii kuitenkin ripeää toimintaa ja usein kannattaa pyytää apua.

Teksti: Janina Vartiainen (julkaistu Kaijutin 2018-lehdessä)
Tekstiä täydennetty Kristiina Avikaisen kirjoittaman artikkelin tiedoilla.

Papukaija puussa

Erityisesti lämpimien kelien aikaan lemmikkilinnun karkaamisen vaara kasvaa. Kesän 2018 aikana yhdistyksen Facebook-ryhmissä kyseltiin apua kymmenien karanneiden lemmikkilintujen kiinnisaamiseksi. Ryhmiin julkaistiin tasaisin väliajoin myös näköhavaintoja karanneista linnuista: useimmiten kanarialinnuista, undulaateista ja neitokakaduista, mutta mukana oli myös suurempia papukaijoja. Karkaamisvaara ei katso lajia eikä vahinko tule kello kaulassa. Jokaisen linnunomistajan onkin siksi tärkeää opetella ennaltaehkäisemään karkaamiseen liittyvät riskitekijät ja tietää varmuuden varalta, kuinka toimia silloin, jos lintu karkaa.

Tarkkaavaisuus ennen kaikkea

Lentävän lemmikin kanssa ympäristön turvalliseksi tekeminen ja karkaamisen estäminen vaativat hieman enemmän ajatustyötä kuin useamman muun lemmikin kanssa. Tärkeimpänä ohjenuorana voidaan pitää, että linnulla ei saa missään vaiheessa olla suoraa yhteyttä ulos. Tarkista siis, että lintu on suljetussa häkissä ennen ikkunoiden tai ovien avaamista. Tämä voi vaikuttaa itsestään selvältä, mutta lintujen kanssa pienetkin rakoset ja muutamat sekunnit voivat olla ratkaisevia. Muun muassa houkutus tuulettaa helteiden kuumentamaa asuntoa on yksi yleisimmistä syistä lintujen karkaamiseen. Tuuletusikkunoihin kannattaakin siis asentaa verkot tai ritilät. Myös aina avatessa lintuhäkin ovia, luukkuja tai pohjaa (lintujen ulos päästäminen, ruokien vaihtaminen, häkin siivoaminen) omistajan tulee varmistaa, että tilan ikkunat ja ovet ovat kiinni.

Kesäkelit sallivat myös ulkoilun lintujen kanssa. Ulkona ollessa karkaamisen vaaran voi välttää valmistelemalla ulkoiluhetket huolella etukäteen ja olemalla tarkkana myös ulkoilun aikana. Valjaslinnun kanssa tulee varmistaa, että lintu on kunnolla valjaissa ja että valjaat ovat ehjät. Valjaista on pidettävä kunnolla kiinni, sillä hetken huolimattomuus voi kostautua. Häkkiulkoilussa tulee tarkistaa, että ulkoiluhäkki on ehjä ja sen liikkuvat osat tukevasti kiinni: ovet, luukut ja häkin pohja kannattaa varmistaa esimerkiksi lukoilla tai nippusiteillä. Valjaissa tai matkahäkissä ulkoilevaa lintua ei tule koskaan jättää valvomatta. Linnut voivat nauttia myös terassilla tai parvekkeella ulkoilusta, mikäli tila on verkotettu tai lasitettu. Jos parvekkeesi tai terassisi ei ole lintuturvallinen, tulee pitää huoli siitä, ettei lintu livahda ovesta kulkevan perässä ulos. Sama tulee huomioida myös ulkoaviaariossa aikaa viettävän linnun kanssa. Monet rakentavatkin ulkoaviaarioihinsa ”välitilan”, mikä varmistaa, ettei lintu pääse vahingossa karkaamaan ihmisen tullessa aviaarioon tai sieltä pois. Älä myöskään luota liikaa ”lentokyvyttömään” lintuun: vaikka linnun siipisulkia olisi jostain syystä leikattu (vaikkei sitä enää suositella) tai lintu ei jostain syystä olisi koskaan lentänyt sisätiloissa ja sen vuoksi ulos meneminen ilman häkkiä tai valjaita tuntuisi turvalliselta, voi se ulkona saada tuulta siipiensä alle ja yllättää lentotaidoillaan. Lyhyenkin matkan ulkona lentävä lintu voi päätyä auton alle tai puun latvaan, josta sen takaisinsaaminen on hankalaa.

Lue myös oma artikkelinsa: Miksi lintu karkaa?

Undulaatti karkuteillä

Kuinka toimia silloin, jos lintu pääsee karkaamaan kaikesta huolimatta? Alla ohjelistaus, jonka mukaan toimimalla monia lintuja on saatu takaisin kotiin. Linnun karatessa ripeä toiminta on erittäin tärkeää ja seuraavat toimet kannattaa pyrkiä tekemään niin nopeasti kuin mahdollista.

  • Seuraa katseella, mihin päin lintu lentää tai laskeutuu. Älä hätäänny, ole mahdollisimman rauhallinen
  • Yritä kutsua lintua takaisin mahdollisimman rahallisesti – samaan tyyliin, kuin normaalisti kotioloissa. Tuttu äänesi voi saada sen tulemaan lähellesi.
  • Jos lintu pyrähtää uudelleen lentoon, yritä seurata sitä, jos voit sen tehdä. Muista rauhallisuus, älä ryntää päätä pahkaa autotielle.
  • Vie linnun oma häkki ulos ja jätä sinne linnulle mieluista ruokaa. Jätä häkin ovet auki lintua varten. Pyri asettamaan häkki mahdollisimman korkealle, kuitenkin niin, että pystyt sulkeman ovet tarvittaessa. Arempien lintujen kanssa kannattaa yrittää kiinnittää häkin luukkuun naru, jonka avulla luukun voi vetää kiinni kauempaa.
  • Linnut ovat parvi- ja parieläimiä, jotka kiinnostuvat lajitoverin äänestä ja voivat lentää äänen houkuttelemana lähemmäs. Karkaamispaikalle olisikin hyvä saada linnun lajitoveri. Mikäli tätä ei ole, voi lajin kutsuääniä etsiä netistä ja soittaa kaiuttimista.
  • Häkin lisäksi toimivaksi todettu kiinniottoväline on myös rengastajien käyttämä tiheäsilmäinen ja suuri lintuverkko. Mikäli häkitys ei toimi, kannattaa tiedustella paikallista rengastajaa verkon kanssa avuksi.
  • Ilmoita karkulaisesta netissä. Facebookista löydät Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n oman ryhmän, josta tavoitat suuren määrän lintuihmisiä sekä oman kaupunkisi ryhmän, josta tavoitat paikallisia. Usein paikalliset haluavat auttaa ja ryhmien kautta on usein saatu etsintäapua, näköhavaintovinkkejä, lainahäkkejä sekä karanneen linnun lajitovereita paikalle kutsumaan karkulaista kotiin. Karkurit.fi on myös oiva paikka ilmoittaa sekä karkulaisesta että näköhavainnoista.
  • Laputa lähialue, eli tee karanneesta linnusta lappu, jossa on linnun kuva ja yhteystietosi. Jaa lappuja lähialueen postilaatikoihin ja kiinnitä ilmoitustauluille. Paikallisradion tai -lehdenkin voi saada ilmoittamaan karkurista, jolloin lähiseudulla liikkuvat osaavat olla yhteydessä sinuun, mikäli saavat havaintoja.
  • Ilmoita karanneesta linnusta lähialueen löytöeläinten talteenottopaikkaan. Mikäli joku saa lintusi kiinni, on suuri todennäköisyys, että lintu toimitetaan löytöeläintaloon. Mikäli löytölällä on yhteystietosi, voivat he ottaa suoraan yhteyttä omistajaan.
  • Muista, ettei peli ole menetetty, vaikka lintua ei saisi kiinni ensimmäisen päivän aikana – jatka sinnikkäästi yrittämistä.

Myös Etsijäkoiraliitto ry:hyn kannattaa olla yhteydessä, sillä osa koirista osaa jäljittää lintuja ilmavainun avulla. Etsijäkoiriin kannattaa olla yhteydessä erittäin pian katoamisen jälkeen, jotta hajujälki on mahdollisimman tuore. Lentävä, pieni lemmikki on koiralle haastava jäljitettävä, mutta ei mahdoton. Katso lisätietoa etsijäkoirista: Etsijakoiraliitto.fi/. Linnun etsimisessä eivät päde ihan samat ohjeet kuin kadonneen koiran tai kissan etsinnässä. Ruoan tai omistajan hajulla houkuttelu ei toimi linnuilla, koska niiden hajuaisti on kehno. Etsijäkoira voi kuitenkin jäljittää lintua hajun perusteella. Haju saadaan pääasiassa linnun sulista, joita kannattaa olla kotona ennalta kerättynä, mielellään ilmatiivisti säilytettynä esimerkiksi minigrip-pussissa tai lasipurkissa. Myös häkin pohjalta tuoreeltaan poimittu sulka kelpaa, mutta tähän ei kannata luottaa, sillä linnuilta irtoaa useimmiten sulkia vain sulkasadon yhteydessä. Eri yksilöiden sulat tulisi säilyttää hajujälkeä varten eri astioissa/pusseissa. Etsijäkoiraliitto suosittelee tuoreen hajunäytteen talteenottoa heti karkaamisen jälkeen, jos mahdollista.

Harakat, varikset ja muut varislinnut ovat nähtävästi monesti eksoottisen vieraan kimpussa äänekkäästi. Varislintujen erikoisia ääniä seuraamalla voi saada vinkin karkulaisen olinpaikasta.

Karkurilintu saattaa hakeutua suojaan esimerkiksi puuhun tai parkkihalliin. Kauemmin karkuteillä olleet saattavat hakeutua syömään ruusupensaisiin tai lintulaudoille. Käytännössä lintu voi löytyä mistä tahansa: lintu kokee olevansa turvassa korkealla (esim. puiden latvoissa), mutta kauan lennettyään se voi löytyä myös maasta.

Kakadu puussa

Erikoinen lintu pihapuussa – mitä teen?

Jos havaitset luonnossa lemmikkilinnun, tärkeintä olisi jäädä paikalle ja seurata lintua tarkasti katseella. Ota kuva tai videota, mikäli mahdollista. Kuvamateriaali on ensiarvoisen tärkeä apu linnun tunnistuksessa. Ilmoita havainnostasi mahdollisimman pian netissä esimerkiksi Lemmikkilinnut Kaijuli Ry:n Facebook-ryhmässä ja oman kaupunkisi ryhmässä, että linnun omistaja olisi mahdollista tavoittaa.

Lintua ei kannata häiritä, mikäli se on tavoittamattomissa esimerkiksi korkealla puussa ja paikoillaan. Mikäli lintu pyrkii ihmisen lähelle, voi sitä yrittää houkutella ruualla tai avata ikkunat ja ovet, jotta se lentäisi sisälle taloon. Lintu voi olla myös karkureissunsa jäljiltä väsyneessä tai heikossa kunnossa: lintu voi esimerkiksi istua maassa paikoillaan. Heikkokuntoista lintua tulee lähestyä varovaisesti. Lintua voi myös yrittää ottaa kiinni haavilla tai heittämällä kankaan linnun päälle. Kiinniottoyritys tulee toteuttaa erityisellä suunnitelmallisuudella ja huolellisuudella. Epäonnistuneet kiinniottoyritykset stressaavat karkulaista ja saavat sen pakenemaan ja piiloutumaan.

Jos karanneen lemmikkilinnun saa kiinni, tulee sille tarjota stressitön ja lämmin tila, jossa toipua karkumatkasta. Tarjoa ruokaa ja vettä, mutta älä yritä syöttää tai juottaa lintua väkisin. (Lemmikkilinnuille sopivaa hätäruokaa ovat esimerkiksi pähkinät ja siemenet. Pienet linnut eivät välttämättä saa syödäkseen auringonkukansiemenistä, vaan niille hirssi olisi parasta. Vain osa linnuista osaa hyödyntää stressieväänä hedelmiä ja vihanneksia.) Joskus tarvitaan eläinlääkärin arvio linnun kunnosta. Omistajaa tulee yrittää tavoitella, mutta mikäli varmaa omistajaa ei heti löydy, selvitä ottaako alueen löytöeläintalo vastaan lintuja. Ulkoa löydettyä lintua ei saa suoraan ottaa omaksi, vaan se on löytöeläin. Lain mukaan se on ilmoitettava löytöeläimeksi, ja lintu menee yleensä paikalliseen löytöeläintaloon odottelemaan omistajaansa. Jos omistajaa ei ilmaannu 15 päivän kuluessa, löytöeläintalo voi etsiä linnulle uuden kodin.

Linnun karatessa apuna on myös valtakunnallinen HelpParrot-linja: Facebook ja puhelin: 046-622 1577.