Siipisulkien leikkaaminen, eli typistäminen tai "klippaaminen" on toimenpide, jossa linnun liikkumista rajoitetaan tarkoituksella leikkaamalla lentosulkia ja täten huonontamalla merkittävästi linnun lentokykyä. Lintujen siipisulkien leikkaaminen lentämisen vaikeuttamiseksi on nykyään lailla kiellettyä Suomessa.

Teksti: Janina Vartiainen ja Laure Kurkela

Siipisulkien klippaus on Suomessa kiellettyä.

Siipisulkien leikkaaminen on kielletty Valtioneuvoston asetuksella eläimille tehtävistä toimenpiteistä ja keinollisen lisäämisen menetelmistä (1165/2023), joka astui voimaan 1.1.2024.

Siipisulkien leikkaamisella on lukuisia haitallisia vaikutuksia. Merkittävimpänä haittana siipisulkien leikkaaminen estää linnun lajityypillisen tavan liikkua, mikä aiheuttaa sille kärsimystä. Lentokyvyltään puutteellinen lintu ei myöskään kykene poistumaan uhkaavaksi tai pelottavaksi kokemastaan tilanteesta, mikä aiheuttaa linnulle stressiä. Klippaus voi myös johtaa tilanteeseen, jossa lintu arvioi lentokykynsä väärin ja loukkaantuu sen seurauksena. Liian nuorena tehty siipisulkien leikkaus voi viedä linnulta kokonaan kyvyn oppia taidokkaaksi ja rohkeaksi lentäjäksi, vaikka sulkien annettaisi kasvaa myöhemmin takaisin. Siipisulkien typistämistä on usein perusteltu esimerkiksi karkaamisen ehkäisemisellä. Toimenpide voi kuitenkin jopa altistaa karkaamiselle, jos klipatun linnun kanssa toimitaan huolettomammin esimerkiksi ovien ja ikkunoiden kanssa, tai liikutaan linnun kanssa ulkona jopa ilman valjaita tai matkahäkkiä, luottaen linnun “lentokyvyttömyyteen”.

Hyväksyttäviä syitä lemmikkilintujen siipisulkien leikkaamiselle linnun lentokyvyn rajoittamiseksi ei ole. Kodista voi tehdä lintuturvallisen ja linnun karkaamisen voi ehkäistä muilla linnun hyvinvoinnin huomioivilla keinoilla.

Myös Lemmikkilinnut Kaijuli ry esitti kieltoa lemmikkilintujen siipisulkien leikkaamiselle lausunnossaan, kun uusi Eläinten hyvinvointilaki oli lausuntokierroksella. Kielto siipisulkien typistämiselle on hieno ja paljon odotettu lakiuudistus lemmikkilintujen hyvinvoinnin puolesta.

Tietoa ja tätä artikkelia saa jakaa!

Miltä näyttää klipattu lintu?

Siipisulkien klippaaminen ei ole onneksi suomalaisessa lintuharrastuksessa ollut kovin yleistä. Klipatun linnun tunnistaminen on kuitenkin hyvä taito. Tunnistamalla lintu, jonka siipisulat on klipattu, voi esimerkiksi löytölinnun kanssa toimiva löytöeläinkodin väki, tai eläinsuojelullista tai -lääkinnällistä toimenpidettävä tekevä eläinlääkäri valistaa linnun omistajaa toimenpiteen laittomuudesta.

Lintujen siipisulkien leikkaamiseen on monia eri tyylejä. Ne kaikki ovat nähtävissä varsinkin kokeneisiin silmiin ja etenkin luonnostaan pitkäsiipisillä lajeilla. Parhaiten klipatut siipisulat erottaa tietenkin, jos lintu levittää siipensä. Klippaustuloksen voi kuitenkin nähdä myös suljetuista siivistä, sillä klipatulla linnulla pitkien käsisulkien määrä tai pituus eivät täsmää luonnolliseen.

Eri tavalla klipattuja siipiä kuvanmuokkauksen keinoin.

Kuvankäsittelyn keinoin luotuja erilaisia tapoja leikata siivet. Vasemmalla: täysi siipi; toisena: perinteinen tapa, jossa leikataan muutamia pisimpiä sulkia; kolmantena: sama kuin toinen, mutta ylkonäön vuoksi jätetään yksi tai kaksi pisintä sulkaa, jolloin suljettu siipi näyttää virtaviivaiselta; neljäntenä: iso lohko pois, mutta suljettu siipi voi näyttää virtaviivaiselta.



Eri tavalla klipattuja siipiä piirroksen keinoin.

Yllä olevien siipimallien piirroskuva (käsisulkien välejä korostettu kuvitustarkoituksessa).
1.: Täydet siivet, huomaa käsisulkien päällekkäisyys, ja kuinka sulkia näkyy monta.
2.: Töpösiipinen vaikutelma, joka paljastaa papukaijan yläperän (vihreällä sinisten pyrstösulkien yläpuolella), joka ei yleensä täysisiipisellä, pitkäsiipisellä linnulla näy sivusta katsottuna.
3.: Virtaviivaisuuteen pyrkivä, mutta pitkiä sulkia on selvästi vain yksi (tai joskus kaksi) sillä lyhyemmät käsisulat ja täten käsisulkien "kerrokset" puuttuvat silti.
4.: Kun näin iso lohko puuttuu, myös kyynärsulkiin tulee kolo.



Eri tavalla klipattuja siipiä valokuvissa.

Valokuvin kuvitettuna samat leikkuumenetelmät kuin yllä, ensimmäisessä kuvassa täydet siivet. Huomioi, että tämä on tulos pitkäsiipisillä lajeilla kuten undulaatti, neitokakadu, kauluskaija, harmaapapukaija, arat... Leveäsiipisillä suvuilla joilla käsisulat jäävät luonnostaan enemmän kyynärsulkien alle (kuten isot kakadut tai amatsonit), täysi ja leikattu siipi näyttää suljettuna hieman erilaiselta.

Paremmat vaihtoehdot

Lemmikkilinnun omistajan tehtävänä on toimia linnun hyvinvointi huomioiden. Siipisulkien typistäminen aiheuttaa linnulle stressiä ja kärsimystä. Omistaja voi aina valita typistämistä paremmat vaihtoehdot:

  • Karkaamisen ehkäiseminen: linnunomistajan tehtävänä on luoda kotiympäristöstä sellainen, ettei lintu pääse karkaamaan. Näihin kuuluvat mm. erityinen huolellisuus ovien ja ikkunoiden kanssa, sekä tuuletusikkunoiden ym. verkottaminen. Lue lisää karkaamisen ehkäisemisestä Miksi lintu karkaa? -artikkelista.
  • Vaaratilanteiden ehkäiseminen: Tavallisessa kodissa on karkaamismahdollisuuksien lisäksi paljon muitakin vaaroja, johon lentävä lemmikki voi yltää. Omistajan velvollisuus on tehdä kodista linnulle turvallinen. Omistajan täytyykin kysyä itseltään, onko oma koti linnulle sopiva ja pystyykö tarjoamaan linnuille turvallisen elinympäristön, sillä linnulla on oikeus päivittäiseen lentoon niille turvalliseksi tehdyssä tilassa. Pohdittavaa ja tehtävää on paljon: lintua ei saa päästään käsiksi myrkyllisiin kasveihin, palaviin kynttilöihin, lääkkeisiin tai muihin haitallisiin aineisiin. Sähköjohdot on suojattava, estettävä pääsy keittiön kuumille helloille, sekä mietittävä tarkoin ja realistisesti sopiiko lintu yhteen muiden mahdollisten lemmikkien kanssa. Lue lisää Kodin vaarat -artikkelista.
  • Kesyttäminen: omistajan on ymmärrettävä ja hyväksyttävä, että lemmikkilintu ei ole automaattisesti kesy, ja kesyttäminen voi viedä paljon aikaa ja vaatia kärsivällisyyttä. Lintu tulee kesyttää linnun ehdoilla, ei viemällä siltä mahdollisuutta poistua tilanteesta tarvittaessa myös lentäen. Lue lisää kesyttämisestä Pelokkaan linnun kesytys -artikkelista.
  • Turvallinen ulkoilu: lemmikkilintu voi nauttia turvallisesta ulkoilusta lentokykyisenä. Linnuille voi rakentaa omalle pihalle ulkoaviaarion, eli suuremman lentohäkin. Linnun voi myös kouluttaa positiivisen vahvistamisen menetelmiä hyödyntäen käyttämään turvalliseksi tehtyä matkahäkkiä tai valjaita. Älä kiinnitä lintua jalkarenkaasta. Lue lisää positiivisesta vahvistamisesta sekä linnun opettamisesta valjaisiin.

Mitä tehdä, jos kohtaa klipatun linnun

Linnun siipisulkien leikkaaminen on 1.1.2024 alkaen kielletty Valtioneuvoston asetuksella, joka tarkentaa lakia eläinten hyvinvoinnista. Linnun siipisulkien leikkaaminen Suomessa vuoden 2024 alusta alkaen nähdään siis eläinsuojelurikoksena. Ensisijaisena toimena on klipatun linnun omistajan ohjeistaminen ja ajantasaisen tiedon jakaminen. Siipisulkien leikkaamisesta on myös mahdollista tehdä eläinsuojeluilmoitus.

Siipisulkien leikkaaminen laissa

Laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023)

15 § Eläimille tehtävät toimenpiteet

Leikkaus tai muu kipua tai kärsimystä aiheuttava toimenpide saadaan tehdä eläimelle vain, jos se on eläimen hyvinvoinnin kannalta perusteltua.

...

5) sellainen leikkaus ja muu kipua tai kärsimystä aiheuttava toimenpide, joka on tarpeen eläinten käsiteltävyyden parantamiseksi, ihmisten tai muiden eläinten terveyden tai turvallisuuden varmistamiseksi, eläimen jalostusarvon määrittämiseksi tai muun vastaavan eläinten pitoon liittyvän välttämättömän syyn takia.

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset 2 momentin 5 kohdassa tarkoitetuista toimenpiteistä.

Valtioneuvoston asetus eläimille tehtävistä toimenpiteistä ja keinollisen lisäämisen menetelmistä (1165/2023)

8 § Ulkonäön muuttamiseen tähtäävät ja muut kielletyt toimenpiteet

Seuraavien toimenpiteiden tekeminen eläimelle on aina kielletty:

...

5) linnun siipisulkien leikkaaminen lentämisen vaikeuttamiseksi.