Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Undupesinnät kevät 2024 3 kuukautta 1 tunti sitten #2036

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Meillä on aloitettu kevään pesinnät, mutta raportointi tosin hieman laahaa, blogissa on juttua kuitenkin.

Pesinnät on laitettu aluilleen jo sen verran aikaa sitten, että Sadien ja Steven ensimmäinen ja ainoa poikanen jopa kuoriutui, mutta se ei selvinnyt.

Ainoan hedelmöittyneen munan laskettuaika oli siis arvioitu 11 - 12 päivän tienoille ja jo 10 päivä olin huomaavinani pienen harmaan pisteen munan kuoressa, ensimmäinen merkki kuoriutumisen alkamisesta. Torstaina eli 11 päivän aamuna, harmaa alue oli 3 osan munaa peittävä alue, josta päättelin poikasen rikkoneen ilmapussin - tämä kuuluu siis normaaliin kuoriutumisprosessiin, mutta en tiedä onko termi oikea. Tämän jälkeen kuitenkin toiminta hidastui. Yleensä kuoriutuminen tapahtuu niin nopeasti, ettei eri vaiheita edes ehdi näkemään, ja tämä onkin ensimmäinen kerta kun näin pisteen tai ilmasäkin ja sen takia tosiaan osasin alkaa myös epäilemään ettei kaikki sujukaan niin kuin pitää.

Torstai illasta kuulin munasta piipitystä ja pohdin itsekseni, olisiko nyt aika jo puuttua kuoriutumiseen, mutta pelkäsin siinä olevan liian suuret riskit. Jätin siis poikasen selviytymään itse ja menin nukkumaan... Perjantaina, 12 päivän aamusta pöntössä oli kuitenkin enää kuollut pikkuinen. Se oli päässyt itse ulos kuorestaan eikä siinä ollut näkyviä vaurioita, mutta se oli edelleen ohuella säikeellä kiinni ruskuaispussissa, tai sen jäämissä, joka oli tarrautuneena pieneen palaseen munankuorta.

Ehkä Sadie sitten katsoi ettei poikanen ole ok, kun sillä roikkuu palasia vatsasta tai poikanen oli itse kuoriutumisesta niin väsynyt ettei ollut jaksanut kerjätä ruokaa. En tiedä olisinko itsekään osannut niin pientä auttaa vaikka olisin ollut ajoissa paikalla...

Sadie on nyt aloittanut uuden kierroksen, aivan omatoimisesti. Omatoimisesti siten, etten ollut ottanut edellisen kierroksen munia vielä pois ja poikasen kuolemasta oli mennyt vain 2 päivää, kun Sadie teki jo uuden munan. Tarkoitus oli siis muutenkin antaa niiden jäädä toiselle kierrokselle mikäli poikasia ei olisi tullut, joten olen sitten poistanut tyhjät munat ja toivon että kaikki sujuisi nyt hyvin. Edellisessä pesinnässä en nähnyt kuin yhden hätäisen parittelun, mutta tällä kertaa Sadie on ollut selkeästi innokkaampi myös parittelemaan.

Yläkerran lentoparvessa on Chiara valitettavasti ehtinyt tehdä kaksi munaa lattialle ja yhden ruokakuppiin, kuitenkaan niitä hautomatta. Kaksi näistä munista olen nyt siirtänyt Sadielle, ensimmäisen jo viime viikosta ja se on nyt valaistu hedelmöittyneeksi.

Kaikki ei tosiaan aina mene aivan suunnitelmien mukaan... ja tietenkin sitä miettii, olisiko poikasen saattanut pelastaa omin avuin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Undupesinnät kevät 2024 2 kuukautta 3 viikkoa sitten #2037

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Laitan tähän jatkossa päivitykset hautomisen etenemisestä, tällä hetkellä siis Sadien ja Steven pöntössä viisi munaa, joista yksi ainakin näyttää jääneen tyhjäksi, Sadien ensimmäinen. Chiaran molemmat ovat hedelmöittyneitä, samoin vaikuttaisi olevan Sadien toinen.

Emo hautoo esimerkillisesti ja Steve hoitaa ja ruokkii hienosti pönttöön!

Sadie ja Steve
1. muna 14/4 tyhjä
2. Kuoriutunut 2/5
3. Kuoriutunut 5/5
4. muna 20/4 tyhjä
5. muna 22/4 tyhjä

Sadien adoptoimat Chiaran munat
1. muna 11/4 hedelmöittynyt - kuoriutunut 29/4
2. muna 14/4 hedelmöittynyt - kuoriutunut 3/5 - kuollut n. 6h kuoriutumisesta, tyhjä kupu

Sadien ja Steven poikasista on odotettavissa sinistä, spanglea, opaalia, normaalikuviota ja keltanaamiota, kenties jopa kanelia ja jos kanelille sattuisi myös isälinnun violetti niin jopa visuaalista violettia, mutta se on aika kaukana kuusessa se - mahdollista kuitenkin!

Chiaran ja Bossin poikaset voivat olla sinistä tai harmaata, opaalia, normaalikuviota, kanelia ja keltanaamiota. Chiara sai tosin viime pesueessaan viisi poikasta joista yksikään ei ollut keltanaamio! Joka siis dominoiva mutaatio..

Sadie on tosi kesy tyttö ja Steve melkoisen luottavainen koiras, paljon samaan tyyliin kuin Boss ja Chiara - joten uskon myös tämän pesueen poikasten kesyyntyvän hienosti! Jos kaikki menee hyvin on tästä pesueesta jokunen poikanen myös uutta kotia vailla :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Viimeksi muokattu: : CC_undulaatit. Syy: Pesintätietojen päivitys

Undupesinnät kevät 2024 2 kuukautta 2 viikkoa sitten #2042

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Nyt vaikuttaisivat kaikki munat tulleen ja enää odotetaan ensimmäisen kuoriutumista. Tätä ensimmäistä Chiaran alunperin munimaa munaa on alettu hautomaan siis 11 päivä ja se voisi kuoriutua jo sunnuntaina tai viimeistään tiistaina (eli 28.-30.4). Se on melko kookas ja joskus isommilla munilla voi viedä pidemmän aikaa kuoriutumiseen. Seuraavaksi on alettu hautomaan toista Chiaran munaa, 14/4 jonka voidaan odottaa kuoriutuvan n. 1.-2. päivä ja Sadien omat munat siitä kahden päivän välein kukin. Jos kaikki siis menee hyvin, viikon 19 alussa olisivat kaikki poikaset kuoriutuneet.

Laitoin siis Chiaran munat Sadien 1. kierroksen munien sekaan, en yksinään pönttöön vieraalle naaraalle, kuten tekstistä saattaa ymmärtää jos ei ole lukenut taustoja :) Toisten munien sujauttaminen jo munittujen sekaan onnistuu yleensä ilman ongelmia, mutta vieraiden munien laittaminen tyhjään pönttöön saattaisi vain aiheuttaa sen että ne rikottaisiin ja heitettäisiin ulos.

Varaparina on nyt Sir Robin ja Lilja, mutta tälle parille ei ole tullut munia vieläkään, enkä tiedä miten niitä on tulossakaan. Lucy hautoi aiemmin neljää munaansa, mutta näistä ei koskaan tullut mitään ja Lucy on jo tauolla. Pidän pesinnöissä aina mahdollisuuksien mukaan varaparia, jos pesinnän aikana sattuisi jotain sellaista että munia tai poikasia täytyisi väliaikaisesti tai pysyvästi sijoittaa toiselle naaraalle.

Nyt enää toivotaan, että kaikki sujuu hienosti seuraavien viikkojen aikana ja että emot osaavat työnsä, vaikkeivät ole sitä koskaan ennen tehneetkään...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Undupesinnät kevät 2024 2 kuukautta 2 viikkoa sitten #2046

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Ensimmäinen poikanen toiselta kierrokselta on nyt kuoriutunut, eilen iltapäivällä tarkemmin ottaen. Tämä on siis Chiaran ja Bossin, ja olenkin miettinyt että minun täytynee jaotella nämä eri poikueisiin, sukutaulullisesti tietenkin, mutta myös kaikkeen muuhun raportointiin, vaikka näennäisesti sisaruksina kasvavatkin! Ehkä aiemmin kuollut poikanenkin saa oman nimen ja poikueen, vaikka se ei kauan elänytkään, mutta se eli. Todennäköisesti siis kuoriutumisessa meni jokin vikaan joka vei joko poikasen voimat, tai kuoriutuminen meni vikaan, koska poikanen ei jaksanut kunnolla. Olisin ehkä tosiaan ollessani paikalla oikeaan aikaan voinut auttaa, mikäli emot jättivät poikasen ruokkimatta vain, koska se ei jaksanut enää kerjätä ruokaa...

Mutta näitä ei tosiaan auta murehtia. Nyt toivotaan vain, että kaikki menee sisaruksilla ja serkuksilla hyvin.

Tämä uusin tulokas on jo saanut ruokaa kupuunsa, josta olen kovasti iloinen ja se vaikuttaisi kanelilta, vaikkakin sanon sen pienellä varauksella kun ei ole vertailukohteena mustasilmäistä. Meille kotiin jäisi kanelikoiras, joten en laita kaneleita pahakseni missään muodossa! Tai no, yhtään mitään muutakaan poikasta tietenkään! Chiaralta ja Bossilta muutoin on oletettavissa joko harmaata tai sinistä, opaalia, keltanaamiota, kanelia tai normaalikuvioista.

Sadie on todella tarmokas hautoja, Steve on saanut ruokkia sitä pönttöön tai maksimissaan pöntön suulle ja Sadie käy ulkona vain ja ainoastaan kakalla.

Seuraava on laskettu kuoriutuvaksi parin päivän päästä, tosin jos sillä on kiire, se saattaa kuoriutua jo huomenna. Muut kaksi siitä kahden päivän välein.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Viimeksi muokattu: : CC_undulaatit.

Undupesinnät kevät 2024 2 kuukautta 1 viikko sitten #2048

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Toinen poikanen kuoriutui tänään, tämäkin on vielä Chiaran ja Bossin jälkeläinen ja seuraavaksi sitten, joko tänään illalla tai huomenna voidaan odotella ensimmäistä Sadien ja Steven poikasta kuoriutuvaksi. Laskin että tämä kakkonen olisi voinut jo kuoriutua eilen, mutta hänen aikansa oli ilmeisesti vasta nyt.

En nyt osaa sanoa ovatko silmät kuitenkaan punervat, tällä toisella on nimittäin samanlaiset. Tuntuu että ne varmaan ovat kuitenkin mustia eikä kanelinsilmiä, molemmat :) En edes voi olla varma, onko Steve kanelin kantaja, joten se on vielä pimennossa. Koiraspoikaset tästä pesueesta, kuten kaikista aiemmistakin viime vuoden pesueista ovat kaikki kanelin kantajia.

Eilen illalla poikasella oli melkoisen iso ilmakupla kuvussaan ruoan lisäksi, ja syötin äkkiä lehtisalaattia molemmille vanhemmille. Löysän oksennuksen pitäisi toimia tehokkaana ilman nieleskelyn estäjänä, ja aamulla kupu olikin enää täynnä ruokaa jonka seassa vihreitä tai oikeastaan mustia salaatinpalasia, joten se onneksi toimi. Pienet ilmakuplat poikasen kuvussa ovat täysin normaaleja, mutta eilinen jako oli yli puolet ilmaa ja ruokamytty vain toisella laidalla. Steve ei ole aivan niin innokas tuoreruokien ja choppien syöjä, joten täytynee alkaa sille jatkossa tarjoamaan päivittäin tuoreruoan ohella myös salaattia, sitä se kuitenkin syö hyvin. Se nuokkuu usein siemenkupin reunalla murustelemassa, vaikka tuoreruokaa on tarjolla koko ajan. Meillä muut koiraat taas nimenomaan protestoivat äänekkäästi tai muilla eleillä, mikäli tarjolla on vain siemeniä eikä tuoreruokaa. Vaikka ihmettelen miten edes ehtivät kun tarjoilen usein tuoretta tuoreruokaa jopa kolmesti päivässä!

Joten kaikki hyvin täällä. Ensimmäinen on nyt siis jo 4pv vanha, melkoinen köllistelijä ja kakkonen piskuinen piippurainen vain.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Undupesinnät kevät 2024 2 kuukautta 1 viikko sitten #2054

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Edellisen kirjoituksen toinen poikanen kuoli, sitä ei oltu ruokittu ja koetin tulla hätiin liian myöhään. Se kuoli vain n. 6h kuoriutumisen jälkeen ja kupu oli tyhjä.

Seuraava muna kuoriutui saman päivän iltana (perjantai 3/5) ja sen kanssa en nyt sitten odottanut kauan. Sen kuoriutuminen oli yhtä hidas kuin kahden aiemman kuolleen poikasen, joten otin sen muutaman tunnin odottelun jälkeen ja syötin sen. Syötin sitä reilut 2 vuorokautta todetakseni, että emot eivät ruoki sitä, vaikka se kerjää ja vaikka sen kupu olisi tyhjä. Se sai ruokaa emoiltan (todennäköisesti nekin kerrat se oli Steve) vain hyvin satunnaisesti, isomman poikasen saadessa kaiken.

Tein sitten sellaisen ratkaisun, että otin viimeisen kuoriutumassa olevan munan ja siirsin sen Liljan pönttöön. Se kuoriutui, Lilja on syöttänyt sitä ja sitten siirsin myös tämän minun ruokkimani Liljan pönttöön ja sitä on nyt ruokittu myös.

Toki aikaa on kulunut vasta muutamia tunteja, viimeinen poikanen on kuoriutunut eilen illalla tai yöllä ja tätä vaihdokkia on ruokittu nyt pari kertaa, mutta kaikki vaikuttaa hyvältä ja olen toiveikas taas. Liljan ja Robinin munat ovat tyhjiä, joten niitä ei tarvitse enää odottaa kuoriutuvaksi.

Tämä nyt oli tällainen pikapäivitys, aavistuksen stressaava viikonloppu takana, koska poikasen ruokinta oli itselleni aivan uusi kokemus. Blogista voi halutessaan käydä lukemassa tarkempaa selontekoa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Undupesinnät kevät 2024 1 viikko 4 päivää sitten #2105

 • CC_undulaatit
 • CC_undulaatit hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Junior Member
 • Junior Member
 • Viestejä: 31
 • Vastaanotettu kiitos 0
Kevään pesinnät ovat nyt taakse jäänyttä aikaa ja kotona luovutusikään asti kasvoi kaksi poikasta.

Sadie ei siis syöttänyt vastasyntyneitä, kun se yleensä on emon tehtävä. Koiraslintu ottaa vastuun syöttämisestä vasta vähän myöhemmin. Näin yleensä. On meillä ollut niitäkin naaraita jotka eivät päästä koirasta pönttöön koko pesinnän aikana ja syöttävät itse alusta loppuun. Syöttämisongelman lisäksi ensikertalaisemojen ruokkiminen oli jokseenkin kömpelöä ja poikasille pääsi kehittymään ilmakupu. Kaksi poikasista ehti siis kuolemaan ja toinen minun pelastusyrityksistäni huolimatta lopulta kuoli sekin.

Liljalle siirretyllä poikasella on ollut kaikki hyvin alusta loppuun asti ja ensimmäisenä kuoriutunut myös kasvoi isoksi ja vantteraksi ja on myös jo muuttanut uuteen kotiin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.067 sekuntia