Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Lämpö linnun ensiapuna 6 vuotta 10 kuukautta sitten #134

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 260
 • Vastaanotettu kiitos 41
Linnuille kotiensiapuna tärkeimpänä on rauha ja lämpö. Itse luin jostain, että lämpötilan kannattaa olla lampun alla noin 30-35 astetta, ja muuallakin korkeampi kuin normaali huoneenlämpö. Tämä onnistuu parhaiten jollain spottilämmittimellä, ja laittamalla lintu pienempään sairashäkkiin. Tällöin lintu joutuu olemaan lämmössä, mutta pääsee tarvittaessa pois spotin alta. Pienessä häkissä myös linnun välittömään läheisyyteen on helppo järjestää ruoka- ja juomapaikat, ilman että se joutuu rasittamaan itseään liikkumalla.

Mikäli linnulla on kumppani, ei lintuja kannata erottaa kovin kauas toisistaan, vaan pitää sairashäkki mahdollisimman lähellä oikeaa häkkiä, aviaariossa jopa oikean häkin sisällä, ellei epäillä kyseessä olevan helposti tarttuva/leviävä tauti. Erottaminen parvesta ja/tai kumppanista lisää stressiä.

Lämmönlähteeksi kannattaa hankkia jokin valaisematon lähde, sillä lämpö pitää pitää päällä myös öisin. Kirkkaasti valaiseva lämpölamppu, mitä matelijoilla monesti käytetään, häiritsee linnun yöunia ja vuorokausirytmiä. Suositeltavaa onkin lämmittää sairasosasto muilla keinoin, esimerkiksi infrapunavalaisimella tai keraamisella lämmittimellä. Itse hätätapauksessa nostin yhden huoneen lämpötilaa siirrettävällä patterilla, kun lämpölamppua ei ollut saatavilla. Lämmönlähdettä valitessa tulee olla tarkka, ettei se sisällä teflonia! Monet ei-eläinkäyttöön tarkoitetut lämmittimet saattavat sisältää teflonia, joka on linnuille potentiaalisesti hengenvaarallista.

Undulaatti-keskustelusta poimittua:

Aiheesta tulikin mieleen - haluaisin itsekin hankkia jonkinlaisen lämpölampun ensiapukaappiin varmuuden varalle sairastapauksia varten. Osaisitko Lintunen vaikka vinkata / linkittää jonkun nettikaupan, mistä löytyisi sopiva lamppu neitsikoita varten? Selailin jo muutamia vaihtoehtoja läpi mutta valikoima on laaja - onko jotain tärkeää, mitä pitäisi lintujen lämpölamppuhankinnoissa ottaa huomioon?


Seuraava vastaus on vain täysin oma kokoonpanoni!

Lämpölampun kanssa tulee kiinnittää huomiota myös valaisimen ominaisuuksiin: muistaakseni kannan kannattaa tai jopa tulee olla metallinen lampun lämpenemisen vuoksi, muovinen kanta on paloturvallisuusriski. Varmuudella metallikantaisen valaisimen löytäminen oli itselle haastavaa, joten päädyin ostamaan tarkoitusta varten tehdyn valaisimen, eli Exoterra Glow Light -valaisimen. Käytin ensin infrapunalamppua, mutta se paloi lähes heti, joten siirryin käyttämään keraamista lämmitintä . Tärkeää: hehkulamppuja ja valaisimia yhteen sovittaessa on tärkeää ottaa huomioon wattimäärä: 200w lamppua ei tule asentaa valaisimeen, joka kestää enintään esim. 150w. Itse hankin muistaakseni tuon sarjan isoimman valaisinkuvun, ja koska se kestää 200w, hankin myös tuota vastaavan keraamisen lämmittimen. Hankin myös jostain Clas Ohlsonilta tms. perustavarakaupasta himmentimen, jonka avulla lämpötilaa pystyy säätämään lähes asteelleen. :) Täysillä, ilman himmennintä ainakin tuo oma setup olisi ollut täysin korventava, koska himmennintä sai pitää noin 10% paikkeilla ja se silti lämmitti lämpöpaikan vähän yli 30 asteeseen. Tällä yritin etukäteen varmistaa sen, että en vahingossa hanki ainakaan liian tehotonta yhdistelmää.

Itse sairastapauksissa tein niin, että sairashäkki oli aviaarion sisällä, ja sairashäkin päällä oli lämpölamppu. Ettei aviaarioon jäänyt kumppani aiheuttaisi vahinkoa lampulle ja johdolle, tai toisinpäin, suojasin lampun laittamalla sen päälle pohjalaatikottoman pienen kuljetushäkin. Tämä suojahäkki tuli niin lähelle aviaarion ovea, että johto puikahti oven raosta pistokkeeseen. Sairashäkin päällä oli muistaakseni jokin suoja vielä, että sairashäkin yläosaan jäisi mahdollisesti pieni "lämpökupla". Paloturvallisuudesta tulee kuitenkin huolehtia, ja myös siitä että jos sairashäkin ulkopuolelle pääsee hääräämään muita lintuja, nekin ovat turvassa kaikilta systeemin osilta!
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Janina

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lämpö linnun ensiapuna 6 vuotta 10 kuukautta sitten #135

 • Janina
 • Janina hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 77
 • Vastaanotettu kiitos 11
Kiitos Lintunen! :) Tämä tieto on itselle (ja varmasti monelle muulle) kyllä todella arvokasta, jos lintu joskus sattuu tarvitsemaan lisälämpöä ensiavuksi. Kiitos myös linkeistä! Varmaankin pistän tuon valaisimen ja keraamisen lampun tilaukseen.
Sen vielä kysyn, että miten tuollainen himmennin käytännössä toimii? Onko samalla idealla kuin ajastin, eli tulee pistorasian ja valaisimen pistokkeen välille? Kävisikö esim. tämä: www.clasohlson.com/fi/Himmennin/36-2337

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lämpö linnun ensiapuna 6 vuotta 10 kuukautta sitten #136

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 260
 • Vastaanotettu kiitos 41
Jep, itselläni taitaa olla käytössä (tai no, varastossa) juuri tuommoinen. :) Mistäköhän matelijafoorumilta tai ryhmästä luin, että lämpölamppuakin voi käyttää himmentimellä, itse en olisi ehkä hoksannut tai edes luottanut että yhdistelmä toimii. Itsellä kyllä toimii! Tosin siihen nähden hieman epäluotettavasti, että vaikka merkkasin aluksi tussilla kohdan, jossa lämpötila on passeli, jos lamppua käyttää irti pistokkeesta, se on seuraavalla kerralla eri tavalla herkkä himmentimelle. Ainakin siis itselläni. :) Ei siis kannata luottaa siihen, että jos edellisellä kerralla noin 30% kohdalla (vaikkei tuossa himmentimessä prosentteja olekaan merkitty) oli sopivan lämpöisää, se on sitä myös seuraavalla kerralla lampun käyttöön otettaessa, vaan lämpötila kannattaa varulta valvoa ja säätää sopivaksi aina joka kerta erikseen.

Itselläni on vielä aikomuksissa tilata toinen keraaminen lämmitin varastoon, jos ja kun eka tekee jossain välissä tenän, ettei sitten toden ollessa kyseessä tarvitse lähteä tilaamaan ja siinähän sitten kestää. Ainakaan meidän lähieläinkaupassa ei ollut keraamisia, ja sieltä taisinkin sitten sen ekan infrapunalampun hankkia paremman puutteessa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.150 sekuntia