Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Mihin talossa undulaatin häkki 3 vuotta 5 kuukautta sitten #591

 • Unduliini
 • Unduliini hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 1
 • Vastaanotettu kiitos 0
Moi! Olen siis 12-vuotias tyttö, joka aikoo hankkia undulaatteja. Ongelmana on, että minä ja isäni emme tiedä, mihin talossamme häkki kannattaisi sijoittaa. Asumme siis isossa omakotitalossa, joka on kaksikerroksinen. Olemme ajatelleet, että vaihtoehdot ovat: minun huoneeni tai yläkerran aula. Aulasta olisi portaat suoraan alakertaan, jossa ei ole erillisiä huoneita. Jos linnut menisivät portaita alas ( Meillä ei ole hajuakaan uskaltavatko/osaavatko ne tehdä näin) linnuilla oli suora pääsy keittiöön, olohuoneeseen ja eteiseen. (Iskä ei halua, että ne pääsevät olohuoneeseen kakkaamaan sohville.) Ja siis olisiko häkki hyvä pitää samassa huoneessa, missä nukkuu? (Minä huolehdin undulaateista aina kun olen kotona, joten huoneeni olisi meistä parempi vaihtoehto.) Tietääkö joku, mitä kaikkea huoneessani täytyisi suojata, jos undut olisivat siellä? Esim. sohva, sänky? Ja siis Undut lentelisivät silloin vain huoneessani. Olisiko se hyvä? Tai jos päästäisin ne yläkerran aulaan, menisivätkö ne ikinä alakertaan? Osaisiko joku auttaa?:huh:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Mihin talossa undulaatin häkki 3 vuotta 5 kuukautta sitten #592

 • Pirjo
 • Pirjo hahmo
 • Poissa
 • Senior Member
 • Senior Member
 • Viestejä: 75
 • Vastaanotettu kiitos 9
Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin. Minusta yläkerran aula olisi parempi vaihtoehto lintuhäkille, se olisi kuulomatkan päässä makuuhuoneista mutta ei kuitenkaan ihan samassa tilassa missä nukutaan. En ole varma osaavatko ne vaihtaa kerrosta vapaana ollessaan, uskoisin että alaspäin meno voi olla niille haastavampaa mutta kyllähän ne ihmisiä seuraavat. Olisiko mahdollista sulkea reitti alas vaikka verhoilla?
Jos kuitenkin päädytte sijoittamaan häkin sinun huoneeseesi niin valitse pölyämätön pohjakuivike ja rikkaimuri voisi olla myös hyvä juttu häkin ympäristön siivousapuna, undut roskaavat aika lailla. Niiden lentelyn ajaksi voi suojata halutessaan sohvan ja sängyn vaikka jollakin pyykkikorista poimitulla lakanalla joka pestään kuudessakympissä, linnut ruokailevat vain häkissään niin kakkaa tulee aika vähän häkin ulkopuolelle varsinkin jos lentelyaika on rajallinen. Vettä ja käsitiskiainetta sisältävä suihkupullo ja joku räsy ovat oivallinen ensiapu tahroihin kaikkein arimpia pintoja lukuun ottamatta.

Undulaatit ovat uteliaita ja kovia järsimään kaikkea, onneksi ne ovat niin pieniä että tuhoja ei ihmeemmin tule, myrkylliset kasvit (luettelo löytyy sivuilta) kannattaa siirtää muualle ja johdot suojata joillakin siihen tarkoitukseen sopivilla jutuilla. Undulaatitkin ovat suhteellisen pitkäikäisiä, kasvat aikuiseksi pienten lintuystäviesi kanssa, juttele vanhempiesi kanssa siitä miten lintujen hoito onnistuu jos olet jossain vaiheessa arkipäivät opiskelemassa jossain kauempana. Ihan ajankohtainen juttu se ei ole mutta olen kaikille nuorille lemmikkiharrastajille maininnut tästä koska itselläni on ollut paljon lemmikkejä joista nuoret omistajat ovat "kasvaneet ulos" ja vanhemmat eivät ole halunneet huolehtia niistä. En tarkoita että kaikki tai juuri sinä hylkäisit lemmikkisi, haluan vain muistuttaa että ne ovat mukana kuvioissa ehkä 10-15 vuotta.
Mukavia hetkiä sinulle harrastuksen parissa!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Mihin talossa undulaatin häkki 3 vuotta 5 kuukautta sitten #594

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 239
 • Vastaanotettu kiitos 37
Hei ja tervetuloa foorumille! :)

Undulaatteja on pidettävä vapaana päivittäin, kuten varmasti jo tiedätkin! Voitte siis myös pohtia, kumpi tila on parempi lintujen olla vapaana. Alussa linnut ovat usein arkoja, eivätkä halua kulkea toisiin huoneisiin, ja linnut ovat myös kehnoja lentämään alaspäin. Rohkaistuessaan ne saattavat kuitenkin lentää mihin tahansa! Kuten Pirjo mainitsi, verhoilla saa usein hyvin suljettua linnuilta reittejä, joskaan jos ne onnistuvat livahtamaan verhon välistä, ne eivät saa silti olla vaarassa joutua ulos talosta! Kannattaa siis pohtia, missä maltat valvoa lintujen tekemisiä tuntikausia joka päivä: onko se yläkerran aula, vai oma huoneesi, jossa voit samalla tehdä vaikka läksyjä, piirtää, lukea, olla tietokoneella, tai mitä omassa huoneessasi teetkään. :) Jos linnut saavat olla pelkästään aulassa, ja niitä pitää mennä varta vasten aina vahtimaan aulaan, voi olla että se ei ole pidemmän päälle kovin kiinnostava rutiini, ja lintujen vapaana lennättäminen saattaa siten olla epäkiintoisaa ja "unohtua" kun alkuinnostus häviää. Sama koskee tosin myös omaa huonettasi: se kannattaa varustaa kokonaan niin, että se on OK paikka linnuille. Muutoin linnut saattavat sotkea tai tuhota asioita niin paljon, että niiden päästäminen häkistä muuttuu vastenmieliseksi. Varaudu siis vaikka seuraavasti:
- Laita linnuille tilava häkki, joka on korkealla: ne viihtyvät siellä hyvin ja palaavat sinne mieluusti, voit jopa opettaa ne palaamaan häkkiin käskystä!
- Varaa linnuille oma paikka, jossa ne saavat olla, esim. orsia häkin päällä tai oma lintupuu huoneen nurkassa. Tällöin linnut viettävät enemmän aikaansa siellä, kun tuhoten ja sotkien muualla. Häkin päältä ulosteet tippuvat häkin pohjalle, kiipeilypuun alle kannattaa laittaa vaikka sanomalehteä. Leluja runsaasti muuallekin kuin häkkiin, niin linnut eivät tuhoa niin paljon esim. kirjoja.
- Varaudu sotkuun: monet linnut viihtyvät korkealla, joten verhotanko tai lamppu voi muodostua niiden lempipaikaksi. Voit ennakoida tätä ja vaihtaa lampun jo etukäteen sellaiseksi, ettei linnut pääse siihen laskeutumaan (esim. kupuvalaisin) tai verhotangot niin, ettei niihin pääse laskeutumaan (esim. verholauta eteen).
- Varaudu tuhoihin: Jos sinulla on esim. avoin kirjahylly jossa on kirjoja tai koriste-esineitä, kannattaa avoimuus vaihtaa vitriiniin, niin linnut eivät pääse leikkimään kirjahyllyssä, jos se on kiellettyä. Myöskin pöydillä olevat jutut saattavat joutua pienten nokkien kohteeksi, joten jokin laatikosto kannattaa olla, johon pöydällä olevat asiat voi laittaa jos ne lintuja kiinnostavat liikaa.

Kuulostaa paljolta, mutta pienten papukaijojen "haasteisiin" kannattaa varautua ajoissa, ettei tule inhottavia yllätyksiä. :) Toivon hienoa tulevaisuutta sinulle ja linnuillesi!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.242 sekuntia