Kiitos vielä nopeista vastailuistanne silloin, kun olin tirpasta huolissani. Nyt voin ilokseni kirjoittaa, että Kide parantui haaveristaan täysin ennalleen eikä jalka ole laisinkaan kipeä eikä arka.

Jopa mustelma on tähän mennessä kadonnut kokonaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin! Opin tästä ainakin sen, että lintujen kanssa saa ihan todella olla tarkkana. Teen parhaani ympäristön turvalliseksi tekemisessä niin pitkälle kuin mahdollista ja pidän silmät auki.
PirjoG, unohdin vahingossa vastata viimekertaiseen viestiisi, kun olin niin tohkeissani varvasäksidentin kanssa! Niinpä vähän lisätietoa: Kide saa kaverikseen toisen naaraspoikasen noin helmikuun lopun / maaliskuun alun tienoilla, kun pikkuinen on luovutusikäinen.

Poikanen olisi tulossa Elina Myllykankaan tämänhetkisestä poikueesta (emoina Möökö ja Havu) jos vain poikueeseen sattuu naarasyksilö. Pidetään peukkuja! Neljä tervettä pikkuruista siellä pesässsä jo kasvaa. Kasvattaja on kertoillut pikkuisista enemmän omassa blogissaan:
korpilintu.blogspot.fi/2016/12/d-poikue-rengastettu.html
Minua jo jännittääkin, miten Kide vastaanottaa uuden tulokkaan! Mitä mieltä olette, pitäisikö pistää väliseinä häkkiin, vai laittaa reippaasti tirpylät vain suoraan samaan häkkiin? Mitä muita esivalmisteluja kannattaisi tehdä? Ainakin lisäkuppeja on tulossa, sekä suunnitelmissa suurempi häkinsiivous ja järjestyksenvaihto ennen uuden tulokkaan saapumista.
Ja mitä kaupan ituihin tulee, minustakin ovat oikein käteviä näin talvisaikaan. Näitä tosiaan löytyy ainakin ihan perus cittareista ja prismoista. Kesällä on helppo kasvattaa ituja ja versoja itse kun valo ja lämpö on kohdillaan, mutta herneenidut minulla nyykähtivät näin talvella, kun ei ollut tarpeeksi valoa. Pitäisi hankkia sellainen kasvilamppu, että saisi ituihin kotikonstein hieman vihreyttä.
Laitetaas lisää kuvia Kiden arjesta. Tein vähän ennen varvasturmaa Kiden häkille suuremman siivousoperaation. Tyhjensin häkin kokonaan kaikista orsista, leluista ja pohjamateriaaleista, puunasin kuumalla vedellä itse häkin ja kaikki sen sisällöt, sekä vaihdoin pellavakuivikkeen kokonaan uuteen (tähän asti se on kestänyt ihan hyvänä viikottaisella siivouksella ja pienillä pellavalisäyksillä). Vaihtelin aavistuksen perusorsien asentoja ja laitoin pari uutta lelua. Vaikkei ehkä uskoisi, operaatiossa kesti likimain kolme ja puoli tuntia. Kide hääräsi koko ajan mukana ja testasi uudet orsiasennot jo kiinnitysvaiheessa. Järjestys on tuntunut olevan oikein mieluinen.
Laitoin leluja ja orsia myös vähän alemmas ja ähän mennessä ne ovat olleet kovassa käytössä! Ajattelin aina, että linnut viihtyisivät poikkeuksetta enemmän yläilmoissa, mutta Kide hyödyntää kyllä reippaasti häkin joka kolkan, kunhan siihen on annettu mahdollisuus.
Joulunpäivät vietimme reissaten perheeni luokse. Kide tuntuu ottavan matkustamisen todella rennosti. Se osaa mennä matkahäkkiin itse ja vapaaehtoisesti pikkupalkkion perässä, ja käy autoon päästyään sukimaan tai syömään. Välistä kuuluu silloin tällöin tyytyväisen kuuloista "jupisevaa" sirkutusta.

Parituntisen automatka tirppa ottaa ainakin tosi hyvin. Ei räpistelyä, ei edestakaisin hääräämistä, vaan reuhallista olemista ja katselua.
Perillä Kide pääsi hieman suurempaan oleiluhäkkiin kuin pelkkä matkis. Tilasin Ameriikan Eläintarvikkeelta 200€ häkin, joka oli mielestäni kokoonsa nähden hyvin edullinen:
secure.vilkasgroup.com/epages/ameriikane...4102101/Products/058 Kaikki kävi niin mukavasti. Muistin joskus nähneeni häkin, mutta olin kadottanut sen verkkokaupan enkä löytänyt enää mistään - vaan eikös Kaijulin fb sivuilta saatu apu tähänkin. :D Joku muisti kaupan ja linkkasi sen minulle. Verkkokaupan pitäjä oli myös ystävällinen ja pisti häkin pyynnöstäni nopeasti postin kuljetettavaksi, jotta häkki ehtisi joulun reissuihin. Tilasin häkin 19. päivä, se lähti postiin 20. päivä ja oli perillä 22. päivä. Olen häkkiin oikein tyytyväinen.
Tosiaan, kuvaustekstistä huolimatta vedettäviä pohjalaatikoita ei ole, mutta siivous käy ihan hyvin suuren etuluukun kautta. Häkki ei ole valtavan tukeva (verrattuna jämäkkään kotihäkki Montanaan) mutta se on hyvin kevyt ja helppo kasata ja purkaa, mikä on vierailupaikassa loistojuttu!
Mukana tuli harjanvarsiorsia kuten tehdastekoisissa häkeissä yleensä. Hieman ikävää tässä on se, että häkki tuntuu olettavan niiden käyttöä, sillä kevyet seinärakenteet kääntyvät - ainakin tässä häkkiyksilössä - hieman sisäänpäin, jos orsia ei pingota häkkiin tukemaan seiniä sisäpuolelta. Tämän vuoksi yksi harjanvarsiorsi oli matkallamme käytössä väliaikaisesti, mutta tilalle on varmasti helppo asentaa oikea luonnonorsi, kunhan sopivat pituudet mitataan tarkasti.
Kuvassa häkki saapumispäivän iltana. Sisustus oli tuolloin vielä hyvin karu, mutta ajoi asiaansa. Yritin lievittää uuden häkin jännitystä tutuilla leluilla ja naruorsilla. Tirppa otti jälleen oikein rennosti, tutkaili häkkiä, leikki ja hoksasi nopeasti uudet ruokapaikat. Parin päivän reissumme aikana Kide sai häkkiin uusia luonnonorsia kiipeiltäväkseen ja ohuista pajunoksista tehdyn kimpun nakerrettavakseen. Pajukimppu oli niin ihana, että sellainen piti napsia mukaan kotiinkin. Pienien silmujen alta löytyy ihania pajunkissoja, jotka muuten saavat kyytiä.

Toki häkin lisäksi Kide pääsi joka päivä lentelemään ja ottamaan vauhtia lapsuudenkotini suuressa tuvassa. On mukavaa nähdä Kiden lentoa hieman isommassa tilassa. Perheeni pitää Kidestä kovasti, ja samoin Kide heistä: lentää perheenjäsenen luota toiselle, sukii, antaa suukkoja, ja raapii kaikkien päänahat laskeutuessaan ja lähtiessään.
Sain nyt viimeinkin aikaiseksi myös liittyä Kaijuleiden jäseneksi! On tämä niin tärkeä yhdistys ollut minulle jo pitkän aikaa, että oli jo aikakin.