CITES-säännöt muuttuvat 1.1.2021 lähtien, jolloin Iso-Britanniaa (Englanti, Skotlanti, Wales) koskevat samat säännöt kuin muitakin EU:n ulkopuolisia maita. Lähetettäessä tai kuljetettaessa CITES-lajia tai sitä sisältävää tuotetta Suomen ja Iso-Britannian välillä vaaditaan vuodenvaihteen jälkeen sekä CITES-vienti- että tuontiluvat.

Pohjois-Irlantia kohdellaan jatkossakin samoin kuin EU-maita, eli CITES-vienti- ja tuontilupia ei vaadita. Sen sijaan Pohjois-Irlannin ja Iso-Britannian väliseen vientiin ja tuontiin vaaditaan CITES-vienti- ja tuontiluvat.

Iso-Britannian myöntämät EU:n sisäiset CITES-todistukset eivät ole voimassa enää vuodenvaihteen jälkeen. Tarvittaessa Suomen ympäristökeskus voi myöntää tilalle uuden todistuksen. CITES-asioiden yhteydenotot Suomen ympäristökeskus pyytää lähettämään osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..


Linkkejä/EU

Notice to stakeholders. Withdrawal of the United Kingdom and EU rules in the field of trade in protected species of wild fauna and flora. European Commission. (pdf)

Getting ready for the end of the transition period. European Commission. (ec.europa.eu)


Linkkejä/UK

Guidance. Import or export endangered species: check if you need a CITES permit. (www.gov.uk)

Guidance. Trading and moving endangered species protected by CITES from 1 January 2021. (www.gov.uk)

The Border with the European Union. Importing and Exporting Goods. Border and Protocol Delivery Group – July 2020. HM Government. UK Transition. (pdf)


Lähde ja lisätietoa: Suomen ympäristökeskus: Uhanalaisten lajien kansainvälinen ja EU:n sisäinen kauppa ja sitä koskevat luvat (CITES)